Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Фандъкова ще отговаря за противодействието на тероризма в София

22 февруари 2018, 11:45 часа • 894 прочитания

Столичният общински съвет (СОС) прие план за противодействие на тероризма в София. Мерките включват и съвети към гражданите при евентуален терористичен акт.

Документът е внесен от кмета Йорданка Фандъкова, като той е създаден според изисквания в Закона за противодействие на тероризма, а мерките, действията и  степените на опасност в него се основават на Националния план за противодействие, приет от Министерския съвет през ноември 2017 г.

Според него именно върху Фандъкова ще паднат задълженията за координиране на структурите при опасност от терористични актове. Действията ще се определят от назначена от кмета работна група, а при по-високи нива на опасност - съвместно с другите органи за сигурност.

Ръководството на Столичната община, членовете на работната група и щабът за бедствия и аварии ще разберат, че има опасност от терористичен акт, от дежурния служител на оперативния съвет по сигурността в общината. За целта той ще използва "мобилни и стационарни телефони". Жителите на София ще бъдат информирани за мерките за противодействие, които са взети, от пресцентъра на МВР.

Нивата на терористична заплаха са три, като най-високото е първо. Третото ниво е най-ниско и не предполага заплаха, а ниска вероятност от планиране на атака. Степените на заплаха са същите като в Националния план за противодействие на тероризма. Най-ниската е зелената (постоянна готовност за реагиране), като следват жълта (предупреждение), оранжева (повишена готовност за реакция) и червена (реагиране). Степените се определят според ситуацията от Националния оперативен щаб.

Местата, на които се събират над 50 души или са стратегически, са определени като най-вероятни да станат обект за терористични актове. Това са градският транспорт, парковете, площадите, стадионите, спортните зали, театрите, училищата, храмовете, моловете, летище София, стената на язовир "Искър", сгради на министерства и други държавни структури.

Възможните сценарии, които се разглеждат в плана, са задействане на взривно устройство в транспортни средства, използване на огнестрелно или хладно оръжие за убийства или нараняване, вземане на заложници, използване на пътни превозни средства с цел убийства или нараняване.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес