Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Фандъкова: Обмисляме онлайн обучение и за учениците от 5 до 7 клас

11 ноември 2020, 12:10 часа • 5273 прочитания

С две седмици се удължават всички извънредни мерки в София заради разпространението на коронавируса, това стана ясно от думите на кметът Йорданка Фандъкова малко преди заседанието на кризисния щаб в София, предаде репортер на БГНЕС.

Ще предложа да удължим онлайн обучението на учениците в гимназиален етап с още 2 седмици. След това да започне поетапно връщане на учениците от гимназиалния етап, разбира се спрямо обстановката. Ще обсъдим внимателно и евентуалното преминаване на онлайн обучение на учениците от прогимназиален етап - от 5 до 7 клас. Тъй като основен проблем в училищата в момента са учителите и тяхното здравословно състояние. С две седмици ще се удължи и крайния час за заведенията в столицата както и забраната деца под 18 -годишна възраст да влизат в молове без възрастен, както и зелените коридори за пазаруване на възрастни хора, каза още кметът Фандъкова.

За момента най-малките ученици остават с присъствено обучение, няма да се спират и детските градини и ясли в столицата, каза още тя.

Лекарите, на които благодаря много, ни помогнаха с анализа на ситуацията. Според тях всяко включване в група създава допълнителен риск в тази ситуация, обясни Фандъкова.

В 10 поликлиники в София ще има COVID-кабинети. Те ще бъдат разкрити в рамките на тази и следващата седмица - 7 кабинети тази седмица, 3-следващата, каза още столичния кмет. Те ще са в районите "Люлин", "Оборище" и "Възраждане". Фандъкова инспектира готовността за създаване на COVID зона в XI ДКЦ.

Целта е да се намали натискът от пациенти към болниците и към отворените там фургони. "На второ място искаме да помогнем на самите хора, да ги успокоим, да се тестват, да ги види лекар, както да помогнем и да работим заедно с личните лекари. Тук ще се преглеждат пациенти, насочени от личните лекари, на които ще им бъде направен безплатен антигенен тест. Ако хората нямат симптоми, би трябвало да заплатят този тест, така че е важна преценката на личния лекар. Но нека хората да се съобразят и да дадат предимство на тези със симптомите'', коментира Фандъкова.

Два такива кабинета се откриват още днес - в XII и XVII ДКЦ.

От правителството ще бъдат отпуснат средства, които да осигурят допълнителното заплащане на всички екипи, които работят в тези COVID зони. С тази финансова помощ се надявам ДКЦ-тата да подобрят работата си и да намалят натиска към болниците, обясни тогава на брифинг Йорданка Фандъкова.

Основният проблем е с лекарите. Кабинетите са готови, но екипите трябва да бъдат осигурени, да са облечени със защитни облекла, а това е ангажимент на директорите на поликлиниките. От Столична община ще помагаме със защитни облекла и тестове, добави тя.

Данните за столицата за поселдните 24 часа:

1318 са болните от коронавирус днес в София, в болница са 1367 души – със 79 пациенти повече в софийските болници в сравнение с вчера. 139 пациенти са на интензивно лечение, обобщи ги Фандъкова,

Искам да благодаря на софиянци, защото в последната седмица имат изключително дисциплинирано поведение. Като цяло мога да кажа, че мерките се спазват – и зеления коридор, носенето на маски в градския транспорт и публичните пространства. Почти нямаме актове, или ако има, те са единични, заяви столичният градоначалник.

 

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес