Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Фандъкова: Демонстрираме ясна воля за преместване на Паметника на съветската армия

08 март 2023, 14:29 часа • 3123 прочитания

Демонстрираме ясна воля с решението за преместване на Паметника на съветската армия. Това коментира пред журналисти кметът на Столична община Йорданка Фандъкова по повод идеята за демонтиране на паметника от Княжеската градина. 

Тя уточни, че решението на Столичния общински съвет за преместване на Паметника на съветската армия се коментира днес и ще се гласува утре. По думите й то предполага областният управител да организира преместването. "Тук не говорим за промяна на собствеността. Това беше друга инициатива, която може да бъде разглеждана", каза Фандъкова.

"Решението, което се очаква утре общинският съвет да приеме, ми възлага да поискам от областния управител да бъде преместен паметникът или в Музея за съвременно изкуство или да се дискутира друг държавен терен", обясни Фандъкова. Столичният кмет визира надписа, на който пише, че съветската армия е освободителка. ОЩЕ: Втора комисия позволи премахването на Паметника на съветската армия

Столичният кмет посочи, че идеята на решението е до тогава да се организира монтирането на информационна табела и да се премахне надписа на плочите. "Има един категорично неверен от историческа гледна точка надпис, който като опасен, ще бъде премахнат", обясни Фандъкова. 

"Това е политическото решение на политическия орган - Столичен общински съвет, от тук нататък следват много процедури", коментира Фандъкова. Тя уточни, че това показва волята на гражданите, които са представлявани от политическите сили.

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес