Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Екипът на Фандъкова се цели в усвояване на "изоставените територии" на София

03 септември 2019, 07:37 часа • 2957 прочитания

София не трябва да се разширява повече по периферията, а да се търси потенциал за развитие в изоставените територии в самия град. Това заяви главният архитект на София Здравко Здравков на форум за представянето на дългосрочните приоритети за развитие на столицата до 2050 година, пише в. "24 часа".

Като пример колко мислят управляващите от ГЕРБ в София за бъдещето ѝ Здравков даде "Визия за София", водена от арх. Любо Георгиев, която трябва да изготви нов общ устройствен план.

"Общият устройствен план е законът, който стои зад гърба ми като главен архитект и създава правилата. Трябва да си отговорим на въпроса - искаме ли София да се развива дисперсно, защото това означава обвързване с личните автомобили. Преди да гледаме към периферията, трябва да погледнем възможностите, които все още не са използвани в самия компактен град", обясни Здравков.

"Работихме по 7 направления: градска среда, икономика, околна среда, транспорт, идентичност и култура, хора и управление. Всяка от 24-те дългосрочни цели ще бъде развита като хронология до 2050 г. с ключови стъпки и мерки, които предлагаме. Ще предложим на новия Общински съвет окончателния вариант на "Визия за София" през ноември заедно с първия пакет от мерки", каза арх. Любо Георгиев, който е и директор на общинското предприятие "Софпроект".

Една от основните цели на "Визия за София" е всяко жилище да се намира на 10 минути ходене пеш до основна улица или булевард. Всеки квартал пък трябва да има пешеходна зона.

Предлага се старите изоставени индустриални и инфраструктурни терени да се обновят и да имат нови атрактивни функции. Ще се стимулира развитието на среда с гъстота на обитаване, близка до тази в центъра на града, за да се избегне разстилане към крайградските територии, което ще увеличи зависимостта от автомобилите. Освен това до 2050 година столицата трябва да има гъста веломрежа, която да покрива не само целия град, но и крайградските територии, за да стимулира придвижването с велосипед. Жп мрежата пък трябва да е интегрирана с метрото и да имат еднаква билетна система.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес