Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

До 2 седмици 10 COVID кабинета отварят врати в поликлиниките в София

11 ноември 2020, 12:47 часа • 2110 прочитания

В 10 поликлиники в София ще има COVID-кабинети. Те ще бъдат разкрити в рамките на тази и следващата седмица - 7 кабинети тази седмица, 3-следващата, каза още столичния кмет. Те ще са в районите "Люлин", "Оборище" и "Възраждане". Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова, която инспектира готовността за създаване на COVID зона в XI ДКЦ.

Целта е да се намали натискът от пациенти към болниците и към отворените там фургони.

"На второ място искаме да помогнем на самите хора, да ги успокоим, да се тестват, да ги види лекар, както да помогнем и да работим заедно с личните лекари. Тук ще се преглеждат пациенти, насочени от личните лекари, на които ще им бъде направен безплатен антигенен тест. Ако хората нямат симптоми, би трябвало да заплатят този тест, така че е важна преценката на личния лекар. Но нека хората да се съобразят и да дадат предимство на тези със симптомите'', коментира Фандъкова.

Два такива кабинета се откриват още днес - в XII и XVII ДКЦ.

От правителството ще бъдат отпуснат средства, които да осигурят допълнителното заплащане на всички екипи, които работят в тези COVID зони. С тази финансова помощ се надявам ДКЦ-тата да подобрят работата си и да намалят натиска към болниците, обясни тогава на брифинг Йорданка Фандъкова.

Основният проблем е с лекарите. Кабинетите са готови, но екипите трябва да бъдат осигурени, да са облечени със защитни облекла, а това е ангажимент на директорите на поликлиниките. От Столична община ще помагаме със защитни облекла и тестове, добави тя.

С две седмици да се удължат ограничителните мерки в София заради разпространението на коронавируса, това ще предложи кметът на кризисния щаб, който заседава днес. Обмислят обаче онлайн обучение и за учениците от 5-7 клас.

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес