Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Диков: Вероятно трамваят през Борисовата градина ще бъде оспорен

28 юли 2014, 09:37 часа • 8683 прочитания

Вероятно ще има оспорване на решението на Столичната община да има релсов път през Борисовата градина. Това обясни главният архитект на София Петър Диков в ефира на БНТ. Той допълни: Повечето от проектите на Общината се оспорват по различни причини в съда, което най-прекият ефект е забавянето на проектите. Ако, разбира се, излезе от съда с положително решение, потвърждаващо решението на Общината.

Според главния архитект категорично се спекулира с въпроса с изсичането на дървета. "Искам да повторя, че всъщност това трасе е просека на път, която не се поддържа повече от 40 години. Той на практика в тези 40 години е обрасъл от самозалесили се дървета", обяснява Диков. Според него категорично не се засяга паркът.

По време на интервюто главният архитект обясни още, че  изграждането на нови детски площадки, общинска инфраструктура и паркови пространства е трудно, тъй като са необходими много средства – главно за отчуждаване на имоти.

В бюджета на Столична община са заложени пари основно за проекти от възловата инфраструктура – така наречените кръстовища на две нива, които облекчават значително трафика в ключови точки на градското пространство и по които се работи много усилено.

„За мен най-важното трасе в София е бул. „Тодор Каблешков“. От много години се опитваме да го разширим в частта, която е изградена, и да го прокараме в частта между ул. „Луи Айер“ и „Симеоновско шосе“. В едната част, където трябва да се преведе през нови територии, проблемите са чисто процедурни – основно с обжалване на собственици срещу устройствените планове срещу отчуждаване на земите им за развитие на инфраструктурата, а в другата си част въпросът опира до пари“, обясни Диков.

 

 

 

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес