Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Детско щастие в заседателната зала на Столичния общински съвет

07 декември 2022, 13:23 часа • 2732 прочитания

10 проекта промениха отношението на града към децата и младежите със синдром на Даун и други специфични потребности. Тази констатация направи председателят на Столичния общински съвет (СОС) Георги Георгиев и правотата й беше засвидетелствана от десетки преливащи от радост деца със специфични потребности и техните родители, които бяха изпълнили заседателната зала на СОС и споделяха успехите си с презентации за проектите. Освен осъществените проекти, бяха представени и предстоящи инициативи за интеграция на деца и младежи със Синдром на Даун и други интелектуални предизвикателства.

На местата на общинските съветници в залата сега бяха деца  и младежи - плувци, атлети, гимнастици с много и с по-малко медали, деца, минали през нелеките кулинарни курсове и други интегриращи програми. "Различните деца на София са част от децата и младежите на София", подчерта  Георгиев, разказвайки за съвместната работа с тях по проектите.

Той сподели с децата, че работата с тях го е направила по-силен. "Наистина е така. Тук имаме всякакви грижи и понякога човек се чувства много слаб и много сам, но като знае че има деца като вас, му идват силите и вече нищо не може да го спре", им каза той.

В специалната сесия в залата на СОС, която се проведе по инициатива на председателя на СОС, участваха и зам.-кметът на направление „Социални дейности и интеграция на хора с увреждания“ Албена Атанасова, г-жа Минка Йовчева, директор на дирекция „Социални услуги за деца и възрастни“, общински съветници, родители, експерти, деца и младежи.

Представена беше работата на близо 10 организации, които се занимават и помагат на хора със Синдром на Даун и други интелектуални предизвикателства, сред които фондация „Светът на Мария“, сдружение „Федерация адаптирана физическа активност“, фондация „Сошъл фючър“ и платформа Jamba, спортен клуб „Шарк“ и ПараКидс, платформата „Момичетата от града“, бадминтон клуб „Ракет спийд“ и други.

"Искаме да създадем политики, те да се прилагат и това пряко да подобрява живота на всички", каза Георги Георгиев. Той увери че Столична община ще подпомогне законодателните промени, искани от родителите на деца със специални потребности и че вече са започнали разговори с групата на ГЕРБ- СДС.

Изтичащата година, Карлос Контрера определи като вододел. "Тази година отворихме изцяло нова страница. Вероятно част от нас не са мислили, че е възможно да се случи, защото назад в годините проблемите са наслагвани, внимание не е имало особено, но се радвам, че 2022 г. се оказа превратна - успяхме да се обединим в СОС и да направим най-важното – да заявим, че тези проблеми съществуват и че те са важни за нас", каза той.

Ива Иванова
Ива Иванова Отговорен редактор
Новините днес