Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Четири месеца по-късно - МВР не понечва да ремонтира Царските конюшни (СНИМКИ)

14 ноември 2018, 09:06 часа • 2767 прочитания

През това лято голям пожар засегна сгради на т.нар. Царски конюшни. Основно пострадаха покривни конструкции, като доста време трябваше да се установи кой всъщност трябва да стопанисва въпросните сгради. В крайна сметка се оказа, че собственик е МВР, както и частната компания "Промишлена енергетика - Варна". И от МВР обещаха да ремонтират.

От пожара минаха вече почти четири месеца. Дали има ремонт – известният български журналист показа със снимки, че няма дори помен за поправка. И зададе въпрос: „Чакаме да завали силен сняг ли или какво?”

В Софийски градски съд има наказателно дело, свързано с Царските конюшни. По него подсъдими са двама - Веселин Пенев, бивш областен управител на София и Юлия Димитрова-Цекова, лицензиран оценител. Пенев е предаден на съд за няколко престъпления. Едното обвинение е за сключена неизгодна сделка. Щетата е над 10 млн. лв. и е формирана от разликата между продажната цена и реалната пазарна стойност на имота. Другото обвинение е за умишлена безстопанственост, в резултат на което също са настъпили вредни последици и за областната администрация, и за българската държава. Т.нар. Царски конюшни, 7 декара и половина на пъпа на София - на 100 метра от паметника на Васил Левски, са били продадени за сумата от 658 870 лв. - тоест по 90 лв. на квадратен метър.

На 22 март lex.bg съобщи, че делото за продажбата на Царските конюшни най-после може да започне по същество в Софийския градски съд (СГС). Това ще стане, след като определение на СГС, с което за втори път в последната година делото беше прекратено, е отменено от Софийския апелативен съд (САС). Въззивната инстанция е категорична, че обвиненията срещу Пенев и Юлия Димитрова-Цекова са ясни и не ограничават правото им на защита, както е приела съдия Снежина Колева от СГС.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес