Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Булгаргаз" вдигна запора върху сметка на „Топлофикация София“, дългът остава колосален

11 октомври 2024, 17:10 часа • 553 прочитания

Булгаргаз“ вдигна наложения запор върху сметка на „Топлофикация София“ ЕАД, след като двете дружества сключиха извънсъдебно споразумение и "Топлофикация" извърши частично плащане на задълженията си в размер на 10 млн. лв., съобщиха от държавния газов оператор на 11 октомври.

Още: Борис Бонев: Дългата ръка на ГЕРБ прозира в запорите на “Топлофикация“ и градския транспорт (ВИДЕО)

Дългове и запори

В началото на седмицата се проведе среща между ръководствата на Министерството на енергетиката и на Столична община, целта на която беше да се търси решение за трайно уреждане на задълженията на "Топлофикация София" ЕАД. Заради дълг към "Булгаргаз" сметки на "Топлофикация" бяха запорирани. Няма риск за отоплителния сезон, увери веднага кметът Васил Терзиев.

"Топлофикация София" има дългове и към Българския енергиен холдинг (БЕХ). През април тази година служебното правителство отказа да изкупи 1,6 млрд. лева дългове. "1.6 млрд. лв. са дълговете на "Топлофикация София". Там трябва да работим с държавата", заяви Терзиев преди дни. "Тази седмица едната сметка ще бъде освободена", каза той - именно това се случи днес. Впоследствие кметът на София пак каза, че парно ще има.

Снимка: БГНЕС

Още: "Топлофикация - София" е единствената губеща в света: Бивш зам.-министър за дълговете на дружеството

Какви са дълговете на "Топлофикация" към "Булгаргаз"?

„Булгаргаз“ ЕАД наложи запор на една от банковите сметки на „Топлофикация София“ ЕАД чрез подадена на 13 септември молба за искане на обезпечение на бъдещ иск. Основната причина е, че за разлика от предходни години, когато през лятото са постъпвали значително по-големи средства, с които „Топлофикация София“ е погасявала зимните си задължения, сега финансовите постъпления дори не покриват стойността на летните им фактури.

Още: Енергийната система няма да издържи, ако “Топлофикация София“ спре: Мнение на Георги Кадиев

Към момента задълженията на "Топлофикация София" ЕАД към "Булгаргаз" ЕАД вече са 856 млн. лв., а темповете на погасяването им през деветмесечието на тази година намаляват в сравнение със същия период на миналата година. От януари до септември 2024 г. това намаление е със 166 млн. лв., отбелязват от "Булгаргаз".

С оглед предприемането на средносрочни мерки за решаване на проблема с намалелите плащания от страна на „Топлофикация София“, водещи до натрупване на нови задължения, днес „Булгаргаз“ ЕАД изпрати предложение за съгласуване на план-график за извършване на плащания по време на предстоящия отоплителен сезон. Предстои да се подготви погасителен план, който да е приемлив за "Топлофикация София" и удовлетворяващ "Булгаргаз", добавят от държавния оператор.

Още: Мартин Владимиров: Ситуацията с „Топлофикация София“ е много тежка

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес