Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Буферните паркинги в София вече няма да се стопанисват от метрото

09 март 2016, 15:58 часа • 16725 прочитания

Готова е процедурата за прехвърляне на всички буферни паркинги в столицата на общинското предприятие „Паркинги и гаражи“. В момента те се стопанисват от Метрополитена.

„Готвим докладната, с която общинския съвет да одобри прехвърлянето, защото ние не сме фирма, която да се занимава а паркинги. Не ни е работа да се занимаваме с тях, а да правим метро“, обясни пред Topnovini.bg изпълнителният директор на „Метрополитен“ ЕАД Стоян Братоев.

Братоев посочи, че процедурата по прехвърляне на дейността на паркингите е била „много дълга и тромава“. Вече обаче е завършена и е въпрос на време да бъде одобрена от Столичният общински съвет.

За никого не е тайна, че направата на буферни паркинги не се увенча с успех. Не постигна очакваните резултати за облекчаване на трафика и автомобилите в сърцето на града. Въпреки че таксата в тях е един лев на час те стоят почти празни.

Дори и облекчението за тези, които ползват метрото от два часа гратис срещу билет за пътуване не накара шофьорите да ползват паркингите по-често.

„Паркингите са много евтини, но българинът не се научил да плаща. Той мисли, че може да се паркира по зелените площи, когато си поиска. Това е още една причина „Паркинги и гаражи“ да ги стопанисват. Така, който е паркирал на зелена площ да го вдигат с паяци, което ние не можем да правим, защото Метрополитенът няма паяци“, каза още транспортния инженер.

По данни на Метрополитена буферният паркинг на метростанция „Джеймс Баучер“ приютява около 300-350 автомобила на ден.

„Там понеже половината паркинг е затворен заради строителството, тази част, която функционира се запълва почти изцяло“, посочи Братоев.

Буферният паркинг на „Ломско шосе“, се запълвал „по-малко от половината“. Най-големият паркинг към метрото на „Цариградско шосе“, чиито капацитет е 1300 места стои най-празен.

"Там се заемат около 250, най-много 300 места. Само, когато там има събития в "Интер Експо Център" има повече запълнени места. Иначе си паркират отгоре в тревните площи“, каза още Стоян Братоев.

В този буферен паркинг дори някои нива са без осветление, тъй като коли до тях не стигат. За това общината спестява излишните разходи.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес