Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Борисов иска София да е модерен и дигитален град

24 април 2021, 13:40 часа • 2752 прочитания

Модернизацията и дигитализацията е основният фокус на управлението на ГЕРБ в София. Това коментира премиерът в оставка и лидер на партията Бойко Борисов, който се срещна с актива на ГЕРБ в София.

"Направихме детски градини, училища, паркове, но софиянци винаги искат още. Сега всеки е с телефон и може с него да си купи билет, да си плати данъците. Сега е време да превърнем София в модерен и дигитален град. Това искам от вас - да го направите и затова искам да кажете какво е направено в тази сфера и какво ще правите", каза Борисов.

"Чуждите компании се грижат много за своите работници. Те идват да инвестират и първо питат за хората. Проверяват първо болниците, училищата и детските градини и чак тогава са съгласни да дойдат и да инвестират, защото могат да са спокойни за служителите си и знаят, че няма да си загубят хората. Решаващо е къде са по-добрите услуги и медицинско обслужване, когато решават къде да инвестират", уточни Борисов.

Лидерът на ГЕРБ си спомни в какво състояние е била столицата, когато той е беше кмет, а после го наследи Йорданка Фандъкова и изтъкна постиженията на партията си. 

"Направихме много - тангенти, булеварди, кръгови, мостове, шадраван, дори нямаше работещ като дойде ти. Тогава ние оправихме цялата инфраструктура, чак до АМ "Люлин". Имаме с какво да се похвалим и още две години и половина искам да работите, както досега. После ще представим и нови кметове, както представихме нови министри", каза Борисов.

Георги Георгиев адвокат и преподавател в СУ по търговско право, зам.-кмет по финанси пръв взе думата и на въпрос на премиера уточни, че не проумява защо ДБ и БСП пречат на Столичния общински съвет да удължи метрото от Бизнес Парк София до Симеоновския лифт. Той се учуди защо се спори за такива основни неща

Георгиев показа на премиера приложението, с което дигитално се купуват билети за цялата градска мрежа. "82 000 са регистрирани потребители и имаме близо 400 000 транзакции. Разписанието и всичко за транспорта също се вижда в това приложение. Може да се планира и маршрут, както е във всички европейски столици", уточни той и каза, че може да се избере и най-бързия маршрут и се вижда кога в реално време има забавяне и хората не трябва да чакат по спирките.

"Правим транспорта по-удобен и по-близък до хората. Това е промяна, която се случва всеки ден в София и е важно да се знае. До края на годината ще има и модел на пътуване за време и електронно таксуване", каза Георгиев.

 

Илия Лазаров
Илия Лазаров Отговорен редактор
Новините днес