Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Борис Бонев призова да си купим едногодишна карта за градски транспорт дори да не ни трябва

22 юли 2022, 08:07 часа • 11715 прочитания

"Новата тарифна политика се доближава до най-добрите европейски практики. Две са основните цели - едната е да привлечем повече хора в градския транспорт, а другата е да доведем повече приходи в системата." Това обяви независимият общински съветник Борис Бонев, който е и лидер на "Спаси София".

По думите му, повечето неща, за които те са говорили от години, сега са приети - билетите за време, карти за млади хора, намаление за картите за ученици и студенти, възможността за закупуване на годишни карти и други.

Въпреки нововъведенията в столичния градски транспорт, то в социалните мрежи и публичното пространство има множество коментари за това, че всъщност отпада месечната карта за метро, както и отпада картата за една линия. Самият Бонев защитава това с мотива, че било по-евтино да си купиш годишна карта за 365 лв., вместо всеки месец да купуваш карта. Не стана ясно обаче как това е изгодно за хора, които не ползват повече от една линия на градския транспорт, както и за хора, които не ползват системно градския транспорт 12 месеца в годината! Не стана ясно и има ли данни колко съответно са тези хора и оттам да се направят изчисления с колко ще се натовари бюджетът им, като плащат пари за нещо, което не ползват!

По темата Прошко Прошков от ГЕРБ-СДС обяви, че новата тарифна политика е постигната след нелеки 8-месечни преговори между всички партии:

"Постигнахме консенсус. София в момента разполага с една от най-модерните системи в Европа за билетоиздаване и превозване, но липсваше подходяща наредба, която да регламентира дейностите на тази система (пр: гъвкавост при прекачването)", каза Прошков и направи сравнение, че сега вече годишната карта е станала на цената на резервоар и половина на среден автомобил, а месечната карта е на цената на малка почерпка в кварталния ресторант:

"Нека се обединим с гражданите и да ползваме градския, нека спрем с този хаос с колите", каза Прошков.

Иво Божков от "Демократична България" отново изрази притесненията си относно процеса на изготвяне на наредбата в частта с прозрачността на финансовия поток. Той за пореден път предупреди, че Центърът за градска мобилност е ключово дружество и напомни за това: Съветници от ДБ разказаха как Столична община иска да даде продажбата на билети на фирма с неизвестен собственик

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес