Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Борис Бонев и "Демократична България" бойкотираха редовното заседание на Столичния общински съвет

23 юли 2020, 11:23 часа • 1846 прочитания

Общинските съветници от опозицията обявиха, че ще бойкотират днешното заседание на Столичния общински съвет (СОС) в знак на солидарност към протестите, които вече 15 дни се разрастват из цялата страна.

Освен независимият съветник Борис Бонев, към бойкота се включиха и всички съветници на "Демократична България". Като мотив те изтъкват и недопустимия начин, по който управляващите отхвърлят всички предложения на опозицията само защото не идват от тях.

"С това действие показваме, че както и нашите съграждани, така и ние можем да се обединим в името на национална кауза. С колегите загърбихме различията по общинските теми, за да дадем ясен сигнал към обществото, че този начин на управление повече не може да бъде толериран", заяви избраният като кандидат на "Спаси София" общински съветник Борис Бонев и добави, че съветниците от БСП също са били поканени към обединено действие, но са избрали да заседават с ГЕРБ.

Според протестиращите съветници, авторитарното държавно управление на ГЕРБ е пренесено и на местно ниво. Те споделят, че докладите на опозицията често не стигат до разглеждане, в нарушение на Правилника на СОС, а управляващата коалиция силово гласува доклади, противоречащи на обществения интерес. "Докладите, предложенията и забележките на опозицията, независимо колко аргументирани, необходими или смислени са те, винаги се отхвърлят под строй. Без обяснение, без да се замислят, че така действат в ущърб на интересите на софиянци", смята Бонев и припомни за внесени от него доклади през януари и февруари, които бяха разгледани в комисиите едва тази седмица, но отново бяха отложени.

В позиция, изпратена до медиите, се подчертава, че бойкотът е легитимен инструмент във всяко демократичното общество и е ясен знак за неприемливия начин, по който ГЕРБ управлява София и държавата. Приетият наскоро нов правилник за работа на СОС цели да заглуши опозицията и да държи гражданите и медиите далеч от работата на Общинския съвет, се допълва в позицията.

Опозицията в Столичния общински съвет оценява действията на управляващото мнозинство и кмета Фандъкова като крайно лицемерни. По думите им, само преди 8 месеца, в предизборната кампания, те непрекъснато говорели за нов, честен и открит начин на управление, за нов екип и нови идеи. След изборите всички тези заявки са били забравени и управлението е по-слабо, немощно и силово отвсякога.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес