Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Архитект: Няма да има надстрояване на Телефонната палата, а промяна на покривни линии

01 март 2018, 19:37 часа • 4667 прочитания

Избухна пореден спор около паметник на културата. Този път става въпрос за Телефонната палата в столицата.

Тя предстои да порасне от 6 на 7 етажа, като се надстрои покрива. За това алармира от „Спаси София”. От гражданската организация определят това като „грозна бутафория”.

Сградата е собственост на бизнесмена Васил Божков, който я купил от БТК срещу 17 милиона евро миналата година. Идеята му е да я превърне в културен център с музей. Преди това – ремонт, включително и на течащия покрив. „По-грозно от това не може да изглежда, просто трябва да бъде поправен, ремонтиран. Няма да има надстрояване, ще има промяна на покривните линии”, твърди арх. Николай Симеонов, цитиран от bTV.

Идеята е покривът от скатен да стане мансарден – като на пощата.

Сградата е построена през 1939 г. по проект на арх. Станчо Белковски и арх. Борис Йолов. Първата телефонна палата в България е защитен паметник на културата. Фасадата й щяла да се запази, твърдят от културното министерство.

Столичната община одобрила проекта още преди две седмици без много шум. „В тази сграда ще се прави музей, голяма зала и административна част. Считам, че това е един добър пример за запазване на тези сгради”, коментира главният архитект Здравко Здравков.

След две години Васил Божков планира да изложи в обновената Телефонна палата личната си колекция от над 3 хиляди антични предмети и картини.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес