Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Адвокатите на СОС искат десетки хиляди левове хонорар по делото за небостъргача в "Стрелбище"

12 март 2019, 18:19 часа • 5605 прочитания

24 000 лева – толкова поискаха адвокатите на Столичния общински съвет (СОС) за услугите си по делото в Административен съд-София т.е. на първа инстанция, касаещо проекта на строителната фирма НИКМИ АД за 43-етажен небостъргач в столичния квартал "Стрелбище", на ъгъла на булевардите "България" и "Петко Тодоров".

Искането, подписано от адвокат Делина Павлова, е особено впечатляващо предвид факта, че за разходи адвокатът на НИКМИ Светослав Будинов поиска само 700 лева за своята работа - в случай, че спечели делото. Двата хонорара са платени съответно от СОС и НИКМИ, въпросът сега е да бъдат поети под формата на "разноски" при съответен развой на делото.

Днес, 12 март, се състоя поредното заседание по делото, с което се иска нищожност на решението на СОС да направи заменка и да даде имота на НИКМИ. В рамките на делото СОС е конституиран като страна против жалбата на прокуратурата и Инициативен комитет "Стрелбище", които настояват заменката да бъде развалена заради редица пороци на решението, което го правят нищожно - фактически НИКМИ не е съсобственик на урегулирания поземлен имот, не е съсед на имот, за който се предвижда сключено застрояване, не е наемател на общински имот, не притежава временен обект върху имота, запазването на който не противоречи на действащия Подробен устройствен план (ПУП), не е бивш собственик или наследник на бившия собственик на общинския имот и НИКМИ не е реализирала за своя сметка инфраструктура, която да обслужва и общинския имот. НИКМИ представи копия от документи, доказващи строеж на техническа инфраструктура, но Инициативен комитет "Стрелбище" ги контрира с документи, доказващи, че тази инфраструктура се отнася за друг квартал по Общия устройствен план на района. Освен това преди 2006 година е имало заявления за замяна, касаещи имота, и от други фирми - "Ивали 2" ООД и "Нитекс-Ко" ЕООД, но не е проведен конкурс, както е трябвало, посочва прокуратурата.

На днешното заседание юристите на СОС по същество не защитиха взетото през 2006 година решение за заменка, но и не се съгласиха категорично, че то трябва да бъде отменено като нищожно. Всъщност в пледоарията си адвокатите на СОС казаха, че съдът трябва да прецени дали решението е нищожно или незаконосъобразно, а ако се прецени второто, решението всъщност остава, защото делото е заведено с жалба, че решението е нищожно. Същевременно обаче юристите на СОС признаха, че доказателствата сочат за "пороци" на взетото решение за заменка.

Прокуратурата продължи да поддържа тезата решението да бъде отменено поради нищожност и възрази относно поисканите 24-те хил. лева, но чак след като това стори адвокатът на Инициативен комитет "Стрелбище" г-н Димитър Божилов. Съдът обяви, че ще вземе решение по същество в тримесечен срок, макар че би трябвало това да стане до един месец, като при решението по същество ще реши дали Инициативен комитет "Стрелбище" има право да е страна по въпроса – засега комитетът не беше "отпратен" от Темида.

Припомняме, че решението на СОС от 2006 година става факт след внесен доклад от Радослав Тошев, съветник на "Гергьовден", който година по-късно става част от групата на ГЕРБ и два мандата поред е общински съветник, Петър Атанасов и Атанас Медникаров от партията на Стефан Софиянски ССД, както и Кирил Арсов от НДСВ. Решението първоначално е спряно като незаконосъобразно от областния управител на София, но това е преодоляно в съда.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес