Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

АБВ София пита Централните софийски гробища и Фандъкова защо има кремации в светлата част на деня

12 януари 2021, 12:13 часа • 12481 прочитания

В писмо до столичния кмет Йорданка Фандъкова и директора на ОП "Гробищни паркове" Димитър Хаджикотев председателят на АБВ-София Христо Колев изрази тревога, че на Централните софийски гробища се извършват кремации през светлата част на деня и свидетел на това е всеки гражданин, който посещава гробищния парк.

В сигнала си Колев задава въпрос защо няма филтри на съоръжението и подчертава факта, че обикновения човек, без да иска, става част от и без друго травмиращ процес.

В текста на писмото се казва:

"ПП АБВ сме силно разтревожени от това, че на Централните софийски гробища се извършват кремации през светлата част на деня и свидетел на това е всеки гражданин, който посещава гробищния парк. Черният дим, който излиза от крематориума се вижда с невъоръжено око. Фактът, че обикновения човек, без да иска, става част от процеса, който е достатъчно травмиращ.

Бихме искали да получим информация защо няма филтри на съоръжението? Всичко, което излиза от комините, отива директно във въздуха. ПП АБВ скоро бяхме на ЦСГ по тъжен повод и станахме свидетели на всички факти, които излагаме в настоящето писмо. Освен нас се възмутиха още десетки граждани, както и представители на църквата.

Настояваме да обърнете внимание на гореизложеното и да вземете необходимите мерки. Процесът по кремация би следвало да не е обществена картина, която допълнително да разстройва хората отишли да отдадат своето уважение към близки и приятели!"

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес