Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Абсурдна еквилибристика показва защо ЦГМ иска по-скъп билет в София

30 март 2016, 07:14 часа • 2153 прочитания

Защо ЦГМ предложи поскъпване на билетчето за градски транспорт с 60 стотинки? Отговор на този въпрос нямат и столичните общински съветници.

На заседание на Комисията по финанси и бюджет към Столична община Центърът за градска мобилност представи само писмо с "икономическа рамка на обществения транспорт в София за 2016 г.". В него са описани разходите на транспортните дружества, както и транспортната им задача. От тях е изведена сметката, че стойността на едно пътуване в градския транспорт е 1,64 лв. Няма обаче данни за резултатите на търговските дружества в транспорта, събираемостта, задълженията и пр. Липсва и обяснение какво се е променило спрямо минали години, та да е основателно поскъпването на билета през тази година, пише в. "Сега". Документът се оказа допълнен с предложението на зам.-кмета Любомир Христов размерът на глобата и акта за пътниците без билет да се повишат съответно на 40 и 200 лв. В момента сумите са 20 и 100 лв.

"Създава се една паника. Много е важно как е изготвен един анализ, кой го е правил, на каква база и т.н. Иначе могат да се съберат петима души и да решат, че билетът трябва да струва например 5 лв. Ние към момента говорим наизуст - от гледна точка на гражданина, пътуващ с градския транспорт. Нямаме някаква обосновка какво стои зад тези 1,60 лв.", заяви столичният съветник от РБ Стефан Марков. Той опроверга появилата се в социалните мрежи информация, че партията предлага цена на билета от 1.20 лв., и посочи, че това е просто въпрос защо предлаганото от ЦГМ увеличение е с 60 стотинки, а не с 20 стотинки.

Войслав Тодоров от Коалиция "Сердика" пък коментира, че твърдението на кмета Йорданка Фандъкова, че така се стимулира използването на абонаментни карти, е несъстоятелно. "62% от пътуванията са с преференциални карти, а само 23% са с абонаментни карти на редовни цени. При положение че хората в активна възраст, като се изключат ученици, студенти и пенсионери, са над 60% от населението, това означава, че те просто не използват градския транспорт. Нашата задача трябва да бъде не по какъв начин да вдигаме цената на билета, а да накараме хората, които ползват автомобили, да се качат на градския транспорт", заяви Тодоров. Той риторично попита защо общината очаква един гратисчия да си купи билет за 1,60 лв., след като сега не купува за левче.

В недоумение защо трябва да се вдигне цената на билетчето е и зам.-председателят на комисията Калоян Паргов (БСП). Според него ЦГМ трябва да представи не само икономическата си рамка, но и своя бизнес-план и инвестиционната си програма на "Столичен автотранспорт". Той се усъмни още, че с по-високата цена центърът цели да покрие дълговете си.

"При изготвяне на проект на икономическа рамка от наша страна се включва процентното съотношение на всички разходи на транспортните оператори, които трябва да бъдат покрити, за да има качествена услуга и тя да бъде предоставена по адекватен начин в размер и обем, както е предложено за 2016 г. - 5% за горива, около 50% за възнаграждения, съответен процент за разходи за поддръжка и т.н. Това включва цената на пътуването, която трябва да бъде покрита." Така обясни формирането на цената на билета за еднократно пътуване шефът на ЦГМ Симеон Арнаудов. На въпрос как ще реагира ЦГМ, ако съветниците не одобрят предложеното от него увеличение на билетчето и например предложат по-ниска цена, Арнаудов отговори, че разликата до 1,60 лв. ще трябва да бъде компенсирана. "Ако е по-ниска цената, съветниците ще трябва да дадат някакви указания дали ние да търсим решение и следващо предложение или те ще дадат отговор заедно с това, което ще гласуват", обясни той.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес