Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

30 лв. глоба за скоба от ЦГМ стават 6000 лв. в съда: Опасения и критики

19 август 2024, 11:46 часа • 5561 прочитания

Въпреки че Центъра за градска мобилност (ЦГМ) разполага с юристи, които работят на трудов договор и правомощието да поставя скоби, с което изпълнява функциите на административен орган, в случай на оспорване на действията на служителите на дружеството се използват услугите на външна адвокатска кантора. Това съобшиха от Института за пътна безопасност (ИПБ), след като при тях е постъпила информация за притеснителната практика.

Конкретно каква - съдебни дела за поставени скоби. Възможно е заради 30 лв. в крайна сметка да бъдат загубени до 6000 лв. в съда - или от обвинения за нарушител, или от ЦГМ.

ОЩЕ: Внимание: Центърът за градска мобилност предупреди за измама с безплатни карти

Скоби за хиляди левове?

Екипът на ИПБ е направил проверка и е установил, че до 2023 г. ЦГМ се е представлявал от собствените си адвокати, като това е потвърдено от редица съдебни актове.

"Въвеждането на външни юристи се възприема като опит за сплашване на гражданите и техните организации, за да се въздържат от защита на своите права поради страха, че съдебните разноски могат да достигнат до 30 пъти размера на наложената скоба", смятат от ИПБ.

От там обясняват, че съгласно действащата тарифа на Висшия адвокатски съвет, минималното възнаграждение по дела, свързани с принудителни административни мерки, каквито са тези за поставените скоби, е 1000 лева.

Още: Предай нататък: Непознат остави пари на мъж, за да си плати скобата (СНИМКА)

"Тази практика не само вреди на гражданите, но и води до значителни загуби за бюджета на ЦГМ. В случаите, когато поставената скоба е отменена, дружеството няма право да претендира за възстановяване на направените разноски, което може да достигне до 2000 лева. При потвърждаване на отмяната от Върховния административен съд, ЦГМ рискува допълнителни загуби и потенциални дела за обезщетение", обясняват от Института за пътна безопасност.

Така вместо да се търси диалог с гражданите, един приход от 30 лв., се превръща в разход с минимален размер от поне 6000 лв, пресмята ИПБ.

Още: Държавната администрация е загубила дела за над 230 млн. лв.

Те настоява за извършване на одит на практиките на ЦГМ и за отговорност на длъжностните лица, които харчат публични средства в ущърб на гражданите и общината.

Предлагат и да бъде създадена възможност за гражданите да подават възражения срещу действията на ЦГМ, което би довело до намаляване на съдебните спорове и подобряване на публичния имидж на дружеството.

Още: Ще поскъпнат ли и с колко скобите и паяците в София?

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес