Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

2 г. след катастрофата край Своге: Има и други опасни участъци по отсечката

25 август 2020, 09:17 часа • 2499 прочитания

След 2 години от инцидента край Своге, продължава да има опасни участъци по пътя София - Мездра. Цялото трасе е дълго 82 км. Заради рехабилитацията на отсечка край Ботевград в мометна трафикът в участъка е много интензивен. От АПИ смятат, че пътят е в добро експлоатационно състояние, експерти предупреждават, че Пътната агенция няма пари за безопасност на движението и това е предпоставка за нови инциденти.

За инцидента край Своге, в който загинаха 20 души, а други бяха ранени, са обвинени шофьорът на автобуса и още 5-ма експерти, отговарящи за поддържането на пътя. Оказа се, че в износващият пласт на асфалта вместо натрошен камък има варовик, а независима експертиза на прокуратурата доказа, че автобусът се е движил с 13 км над допустимата скорост. Участъкът беше рехабилитиран от "Трейс груп холд" 2 години преди инцидента. От там обясниха, че ремонтът им е приет без забележки. След катастрофата обаче те ремонтираха отново отсечката. Заради трагедията с поста си се разделиха трима министри, включително Николай Нанков, но той стана зам.-регионален министър.

Пътувам всеки ден към София, камъни падат от свлачищата, движението е много интензивно, каза жител на Своге пред BTV.

След 2 години единственото нещо с което можем да се похвалим е, че подобрихме диалога с институциите. Този път е много дълъг и има други участъци, които продължават да са опасни. Основната причина, според мен,е че АПИ не разполага с бюджет за безопасност и този сектор е недофинансиран, смята експертът Диана Русинова.

Според шефа на АПИ Георги Терзийски "ремонти се извършват само на участъци с компрометирана настилка или други елементи" - "участъците в лошо състояние се ремонтират незабавно". "Мога да заявя, че той е в добро експлоатационно състояние, независимо от трафика, заради пренасочените тежкотоварни автомобили. Не е уместно в момента да говорим за финанси, но ние поддържаме пътя в експлоатационно състояние. В момента ремонтите към Ботевград продължават и тук нямаме възможност за ремонт.", обясни още той.

"Към момента по оценка на експертите на Института ппо пътища и мостове – този участък е в добро състояние, включително и износващият пласт.", подчерта отново той.

"Ако не се спазват изискванията за скорост е възможно да се стигне до ПТП, но се надявам то да няма такива последици като преди 2 години.", каза Терзийски.

Стефка Григорова – една от оцелелите, която изгуби съпруга си в пътия инцидент, се надява това да бъде последния такъв трагичен случай на пътя.“Умолявам всички властимащи, нека направят така, такъв инцидент никога да не се случва. Виновните – наказани строго.Това да бъде пример – как да се движим на пътя, как да реагираме.“

"Усетих рязко поклащане, полюшване на рейса. Паника у хората, даже някой извика – обърнахме се. Бяхме в насрещната лента. Пак казвам, не смятам, че шофьорът караше бързо. Не мога категорично да посоча обвинения към някой конкретно – за мен инцидентът е съвкупност от злокобни обстоятелства. рейсът просто се плъзгаше.", подчерта тя.

Да бъдат отговорни всички. Парите не носят щастие, животът е важен, каза Григорова.

Още: "България през 2018 година: Разпад на държавността - с дъх на олигархия (II част)"

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес