Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

18 млн. лева приходи се очакват от данъка за МПС в София

28 ноември 2019, 08:30 часа • 1992 прочитания

"В пари очакванията са 18 млн. лева да има допълнителни приходи от данъка за моторните превозни средства и около 20 млн. лв. от данъка за възмездно придобиване." Това каза зам.-кметът на София Дончо Барбалов в интервю за БНТ.

Той допълни, че столичани със стари коли ще плащат по-висок данък с около 10 лв., но целта не е да се акцентира върху увеличението, а върху мерките да се използва повече градски транспорт. По думите шофьорът трябва да разбере това.

"На този етап не се предвижда увеличение на билета за градски транспорт", допълни още Барбалов.

"Не съм сигурен какви са били точно обещанията предизборно. Но това, което в момента се предлага, е свързано с политиката на общината в две много приоритетни области - околната среда и инфраструктурата, особено инфраструктурата, свързана с районите. Промяната на данъците, що се отнася до МПС, дава възможност на общината да увеличи тежестта на екологичния компонент - да накажем тези, които замърсяват повече и да поощрим тези, които замърсяват по-малко. На практика за Евро 5, Евро 6 превозните средства не се предлага промяна в екологичната компонента, а за по-мощните и по-замърсяващите съответно такова е предвидено", обясни Барбалов.

"Ние му показваме, че не е ок да кара замърсяващ автомобил. Увеличаваме средствата за градски транспорт", каза още зам.-кметът.

По думите му целта е през 2020 г. да се пренасочат средства към т.нар довеждащ транспорт, за да може да се създаде удобен вътрешен транспорт в самия квартал. По думите му ще има увеличение на пробега на градския транспорт.

Вижте какво каза кметът на София за увеличението на данъците в ТАЗИ СТАТИЯ

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес