Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

100 000 лв. за почистване на три реки приготви община Златица

22 септември 2021, 09:12 часа • 1212 прочитания

100 000 лева приготви община Златица за почистване на три реки в урбанизираната (градска) територия, става ясно от обявената обществена поръчка за целта.

Целта е коритата на трите реки – „Балъм дере“, „Куру дере и „Санър дере“,  да се почистят и да се осигури проводимостта им. Предвидените дейности са изкоп с багер в калта, тинята и самораслата растителност. Ще се отсичат и изкореняват прорасналите в речното корито храсти и дървета, ще се изгребат земни маси с дебелина около 10 сантиметра. Предвидено е също възстановяване на нарушената цялост  по ръбовете на изграденото бетонно корито на реката.

През зимата и пролетта вследствие на падащите валежи от сняг и дъжд речните корита се запълват частично със скални и наносни материали, както и с дървесен материал. С това светлото сечение на речните корита се намалява и при обилни валежи от дъжд и интензивно снеготопене се създава реална опасност от причиняване на наводнения в населените места, през които минават реките.

Целта на местната управа е превантивно да почиства речните корита, за да се предотврати рискът от наводнения, се сочи още в обществената поръчка.

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес