Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зверствата на Галеви

16 май 2012, 10:21 часа • 8476 прочитания

Зверствата на подиграващите се с държавата братя Галеви едва ли са тайна за обществеността.

Всеки разказ обаче допълва общата картина и буди недоумение как те все още са на свобода. Свидетелят по делото срещу Галеви Антонио Якимов разказа в студиото на „Тази сутрин" по бТВ как за неизплатени 100 лв. на дупнишките бизнесмени 10 човека от „личните биячи" на Пламен Галев са го пребили.

"Биха ме поне 40 секунди преди да загубя съзнание. Спомням си как устата ми започна да се пълни с кръв", спомня си Якимов.

Той разказа още, че всеки месец е трябвало да плаща по 500 лв. за място на пиацата в Дупница, докато е работил като таксиметров шофьор. През 2005 г. обаче починал баща му и натрупалите се разходи по погребението го принудили да изплати 400 лв. на един от охранителите на Пламен Галев. Именно това породило гнева на бившата барета, който лично наредил Якимов да бъде пребит.

Заради зверския побой Якимов не може да има деца.

На фона на този разказ и още десетки такива случаи Галеви са свободни, а прокуратурата обясни, че Галеви не са избягали затворници.

Прокурор Пламен Пачев от ВКС подчерта по БНР, че по делото на т.н. братя Галеви са осъдени не само те, има още трима. С тях не е имало проблем – съдебна охрана ги намира и изпълнява процедурите.

Пачев описа подробно процедурата от произнасянето на присъдата до влизането на лицето в затвора. "В НПК в чл. 415 са уредени основните правила. Формалността е основен световен принцип, начин за охрана и гаранция на производството. В тази част се разминава юридическото с житейското. След влизането на присъдата в сила заедно с мотивите като писмен документ се изпраща за привеждане и изпълнение. Процедурата е максимум до седем дни. Принципът е, че лицата изтърпяват наказание в най-близкото място за лишаване от свобода според тяхното местоживеене.

Укриването от влязла в сила присъда може да се вземе предвид в бъдеще. Един от критериите е лицето с поведението си по време на изтърпяване на присъдата да покаже осъзнаване. Това, че тях ги няма, не може да бъде причина за ново дело срещу тях за укриване. Те не са избягали затворници, защото още не са затворници.

9865 присъди са влезли в сила у нас през 2011 година. Това са присъди лишаване от свобода - в затвори и затворнически общежития. Само 5 процента от лицата са били с мярка лишаване от свобода. Не са изпълнени по-малко от 4 процента. В случая излиза, че от изключението правим заключения. Те са осъдени като всеки гражданин, имат влязла в сила присъда. Имаме най-малкия процент оправдателни присъди", каза Пачев.

Редактор: Георги Иванов

Валентин Стоев
Валентин Стоев Отговорен редактор
Новините днес