Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Златна зора" прониква и в гръцките училища

06 декември 2012, 12:10 часа • 7556 прочитания

Училищата в ударената от криза Гърция се оказват плодородна почва за „Златна зора” - неонацистска група, която се подозира в организирането на атаки срещу имигранти и чиято популярност постоянно нараства, алармират активисти, предаде АФП.

Някога потайна отцепническа група от политици, „Златна зора” получи над 400 000 гласа на изборите, които бяха обусловени от гняв, предизвикан от строгите икономии.

Извличайки изгода от народното недоволство от корупцията, която датира от десетилетия сред основните партии, групата вкара 18 свои депутати в 300-местния парламент, а в момента един от всеки десет гърци биха избрали неонацистката партия, сочат проучвания на общественото мнение.

За да увеличи подкрепата си обаче , „Златна зора” се опитва да разпространи идеите си и сред подрастващото поколение.

Все по-често по училищните дъски в цяла Гърция се появяват неонацистки лозунги.

"В много учебни заведения организирани банди тормозят чуждестранните ученици и техните родители - засега само вербално, но с това темпо на покачване на напрежението, нищо чудно скоро да станем свидетели и на физически сблъсъци", заявява Никодемус Маина Кинюа, редактор на базирано в Атина африканско списание.

Кенийският журналист, който живее в Гърция от дете, заявява, че образователната система на страната представлява изключително плодородна почва за неонацистките идеи.

"В училищата се учи, че гърците са измислили практически всичко, а останалата част от човечеството през това време се е катерела по дърветата", добавя той.

От "Златна зора" също така са се погрижили да упражнят необходимия натиск върху учителите, за да преподават те "правилната" история.

Редактор: Десислава Ушатова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес