Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Зелените" искат оставката на шефа на БАБХ заради убитите над 100 птици

02 март 2018, 18:09 часа • 2845 прочитания

За незабавна оставка на началника на отдел "Защита на животните" към Областната дирекция по безопасност на храните – София (ОДБХ - София), Емил Славев и на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните Дамян Илиев настояват от партия "Зелените" в своя официална позиция.

Паралелно с това от фондация "Четири лапи" събират подписка за освобождаването на директора на агенцията по същата причина.

Причината за искането им е, че този понеделник служители от агенцията, ръководени от Емил Славев, незаконно иззеха и умъртвиха над 100 екзотични птици, вероятно и защитени видове, а Дамян Илиев не е предприел действия, за да предотврати унищожаването на птиците. Повод за действията на служителите са били недоказани аргументи за опасност от разпространение на птичи грип.

Според Закона за биологичното разнообразие и Наредбата за спасителните центрове институцията, която разпорежда настаняването на дадени животни в спасителен център, е компетентна да позволи освобождаването им при спазване на законовите изисквания. В случая тази институция е РИОСВ – Монтана, която е издала документ за настаняване на птиците в спасителния център на Зоологическа градина - София, но не е разрешила последващи действия по освобождаване. Служителите на ОДБХ - София, са нарушили и Закона за ветеринарномедицинска дейност, като са предприели евтаназиране на животни без участието на ветеринарен лекар.

Прекрачването на служебните правомощия е доказано. Административен съд - София, се произнесе по жалбата на столичния зоопарк и постанови, че заповедта на БАБХ не трябва да се изпълнява поради липса на достатъчно аргументи за евтаназия. 

Направените от БАБХ впоследствие изявления, че две от умъртвените птици са били заразени с птичи грип, според "Зелените" будят съмнения за манипулация, тъй като при изземането на птиците никой от служителите на БАБХ не е прегледал медицинската документация на зоопарка и не е поискал да бъдат проведени необходимите изследвания на място. Нещо повече, ако данни за зараза с птичи грип е имало, то БАБХ е пристъпила към безотговорно необезопасено транспортиране на потенциално заразени птици и по този начин сама е подложила на риск общественото здраве.

"Зелените" допускат, че столичният зоопарк и фондация "Четири лапи" имат основание за твърдението си, че акцията на БАБХ е отмъщение заради помощта, оказана от зоопарка при заминаването на лъвчетата Масуд и Терез за Холандия.

Партията призовава прокуратурата и инспектората на Министерството на земеделието, храните и горите да разследват задълбочено случая, да установят достоверността на изнесената информация и, ако се окаже вярна, да подведат виновните лица под дисциплинарна и наказателна отговорност.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес