Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Затварянето на ТЕЦ Брикел - може ли да има проблем с енергийната сигурност?

29 юли 2022, 08:22 часа • 2594 прочитания

От днес, 29 юли, ТЕЦ Брикел ще бъде уведомен, че трябва да спре работата на петте си котли. Брикетената фабрика може да работи, ако си осигури пара от съседната централа. Това може да се случи за дни, твърди екоминистърът Борислав Сандов.

Що се отнася до производството на ток от ТЕЦ Брикел, Сандов заяви, че той дава около 1% ток от общо произведения в България. Но предупреди, че ако собствениците на ТЕЦ-а откажат свързване на брикетената фабрика, може да има проблем за енергийната сигурност на страната.

За да работи отново, ТЕЦ-ът трябва да приведе работата си в съотвествие с екозаконодателствоот. Емисии трябва да излизат само през комина, отникъде другаде. Байпасният комин е без сероочистваща инсталация, предупреди Сандов пред БНТ.

От 15 декември, 2021 година ТЕЦ Брикел е с ново комплексно разрешително – т.е. трябва да работи по него. Това се установява с протокол, а такъв няма – само това е достатъчно ТЕЦ-ът да бъде затворен, подчерта екоминистърът. За него това не е пропуск, а нежелание на ТЕЦ-а да се съобразява.

Предприятието трябва да работи с 80% въглища, 20% биомаса т.е. слама. То казва, че работи 50 на 50, а при проверка на терен се оказва, че работят със 100% въглища, обясни Сандов, като подчерта, че за работа с биомаса не се отчитат вредни емисии. И добави, че всяко предприятие в България само се следи с какво работи и дава данни.

За месец ТЕЦ Брикел произведе 100 000 тона енергийна суровина - спирането му е "следващото престъпление", настоя депутатът от ДПС Рамадан Аталай. Той обяви, че на 7 дни РИОСВ прави замервания и представяло протоколи, т.е. намекна, че по-рано е трябвало да се действа, ако има основание. "Не защитавам никакви собственици на никакви предприятия", защити се Аталай.

ОЩЕ: Борислав Сандов обяви, че затваря ТЕЦ "Брикел"

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес