Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо зачестиха случаите на бедстващи мечета?

17 юни 2021, 12:02 часа • 2270 прочитания

Според експерти от нашия „Спасителен мечешки отряд“ (д-р Владимир Тодоров от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН и Костадин Вълчев от WWF) най-вероятната причина за появата на бедстващите малки мечета е бракониерство.

То е предизвикано от конфликти между мечката и човека, както и от търговията със субпродукти и не е ограничено само до Родопите.

Имаме подозрения, че през последните месеци има поне 7 случая на убити мечки в Централна Стара планина и е възможно популацията там да е намаляла, съобщават още от WWF

Спасените 3 мечета ще бъдат изпратени в специален спасителен център в Гърция, където ще се научат да бъдат мечки и да оцеляват в дивата природа. След това ще бъдат върнати у нас и освободени, а от WWF ще проследят тяхната адаптация и придвижване (чрез GPS-нашийници).

"Благодарение на нашите дарители, тази пролет купихме и поставихме фотокапани в Централна Стара планина. С тях ще можем да проследим придвижванията на мечките, а това ще ни помогне в проучването на техния брой, поведение и местообитание. Някои фотокапани дори бяха поставени по сигнали на наши поддръжници, които ни изпратиха снимки на следи през пролетта.

За съжаление обаче, през последните месеци са заснети много по-малко мечки там, в сравнение с данните от предходни проучвания.

Дейността ни продължава. Работим активно както за предотвратяване на конфликти с местните жители, така и за спиране на бракониерството.", допълват от WWF.

Може да дарите ТУК

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес