Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо сметките за парно през март са по-високи?

24 април 2018, 09:12 часа • 4961 прочитания

Шокова сметка за парно за месец март или не – този въпрос отново излезе на дневен ред, след като омбудсманът Мая Манолова отново му обърна внимание.

В ефира на Нова телевизия бяха показани две сметки за парно – за 171 лева от март миналата година и 350 лева от март тази година. С 24% по-висока е цената на топлинната енергия, а март месец сега беше по-студен от миналата година, поясни Боян Паунов от "Топлофикация София". Няма права зависимост, че януари ще е най-висока сметката, каза Паунов, който си призна, че не ползва парно. Всъщност представителят на "Топлофикация" визираше това, че съгласно наредбата за топлоснабдяването има изчисление на първите, прогнозни сметки на база коефициент, за да са горе-долу равни в различните месеци от отоплителния сезон. Всъщност първите сметки са прогнозни, а изравнителните чак оценяват реалното потребление, като изравнителните се правят след края на отоплителния сезон.

Същевременно Мая Манолова заяви, че сметки с почти 100% увеличение има много. Фактурираните количества през март 2018 са с 30% по-високи на годишна база, стана ясно от думите ѝ. Няма никакво разумно обяснение защо в най-топлия месец от отоплителния сезон сметките са най-високи, категорична беше Манолова. Най-големият проблем е липсата на честна, пълна и разбираема информация за клиента, уточни омбудсманът. Тя обърна внимание и на наредбата, като каза, че според нея тя не е удачна. Припомняме, че ВАС отмени формулата за дялово разпределение на топлоенергията, но тепърва трябва да се прави нова норма.

Възможно е сметките да се директно окончателни, не прогнози - с дистанционно отчитане. Но за да има такова, потребителите трябва да си сложат специален топломер, който да платят. Тогава сметките ще са на месечна база, при изчисление на реално отопление.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес