Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Засега липсват кандидати да оглавят ВКС

27 ноември 2014, 11:12 часа • 10283 прочитания

Все още няма внесено предложение на кандидатура за председател на Върховния касационен съд (ВКС). Това стана ясно в началото на заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Заседанията на кадровиците тази и следващата седмица са за внасяне на предложения за кандидатури за председател на ВКС, според приетата хронограма.

На 20 ноември бе открита процедурата за избор на председател на ВКС. Хронограмата посочва 29 януари като първа възможна дата за насрочване на заседание на ВСС за изслушване на кандидатите и избор на съдия номер едно, информира БГНЕС.

Това е втората процедура за избор на председател на ВКС, след като ВСС не можа да направи избор на 25 септември между кандидатурите на съдия Павлина Панова и съдия Таня Райковска. Председателят на ВКС се назначава и освобождава от президента по предложение на Висшия съдебен съвет. Мандатът на председателя е 7-годишен.

Миналата седмица ВСС избра съдия Таня Райковска за временен председател на Върховния касационен съд.

При гласуването тя събра 14 гласа „За”, 5 „Против” и 4 „Въздържали се”. Нейният опонент Красимир Влахов събра 7 гласа „За”, 9 „Против” и 7 „Въздържали се”.

Райковска беше един от двамата кандидати в неуспелия конкурс през септември за председател на Върховния касационен съд. Тя заема поста временно от днес, тъй като мандатът на досегашния председател професор Лазар Груев изтече преди седмица (20 ноември).

 

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес