Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Заради неиздаден билет за 1 лев, данъчни запечатаха автобус

22 януари 2019, 10:45 часа • 2244 прочитания

Данъчни инспектори са запечатали автобус заради неиздаване на един билет от един лев, съобщи Нова телевизия. 

От Конфедерацията на превозвачите твърдят, че подобни мерки могат да са пагубни за малки фирми с по два-три автобуса. Разкриват още, че работят по договори с общините.

Проблемът за тях е, че всеки отделен автобус се разглежда като самостоятелен търговски обект, което може да се окаже пагубно за компания, която притежава само два или три автобуса:

"Ние работим по договори с общините и това не е магазин, който ще затворите днес за два или три дни и хората ще отидат в съседния магазин да си купят хляб.

Когато затворят един наш обект, могат категорично да приключат дейността на фирмата и да я доведат до фалит", категорична е Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи.

"Имаме специален закон, по който работим, а автобусът представлява специално конструирано превозно средство за извършване на превоз на пътници и контролният орган, който трябва да съблюдава издаването на билети", допълни тя пред Нова.

"Правилата за регистриране и отчитане на продажбите са общи за всички. Върху продажбите, както в кварталната бакалия, така и в автобуса, по закон се плаща данък. Автобусът е търговски обект. Всяко място, откъдето се извършват продажби, е търговски обект", каза Росен Бачваров, говорител на НАП.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес