Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Започват Великденските пости

27 февруари 2023, 09:37 часа • 2736 прочитания

Започва Великият пост (Великденски пост). Той продължава 7 седмици и приключва на Възкресение Христово, което тази година се пада на 16 април.

Постите са свързани със схващането за греховността на хората и преходността на земния живот. Те представляват въздържание от употреба на блажни храни - месо, яйца, мляко и млечни произведения. Започват със Заговезни и завършват с причестяване.

По традиция при православните строгото съблюдаване на поста е най-силно през първата и последната седмица на по-дългите пости - Великденските и Коледните. Католиците почти не постят, а при протестантите те липсват съвсем.

ОЩЕ: Великден 2023: Кога се пада и кога трябва да постим? 

Великите пости са време за размисъл, за осмисляне на живота, преоценка на свършеното. Време да се покае човек за лошите си постъпки, да потърси нов път към възвишеното и към себе си.

По време на поста може да хапвате всичко, което е от растителен произход. Това са ядките, плодовете - пресни и сушени, които трябва да са ви винаги подръка, защото с високата си енергийна стойност могат да ви спасят от "прегрешение" с неподходяща за случая храна. Също маслините, зеленчуците, варивата. Всичко обаче трябва да е приготвено с растително масло или маргарин, а не с краве масло. Особено подходящи са салатките, спанакът, киселецът и копривата. Тестените продукти и хлябът не трябва да са приготвени с яйца. Алкохолът също се изключва от менюто. Може да се яде мед.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес