Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Започват мирните преговори Колумбия - ФАРК

18 октомври 2012, 09:33 часа • 4564 прочитания

Правителството на Колумбия и крайнолявата партизанска групировка Революционни въоръжени сили на Колумбия (ФАРК) започват днес в норвежката столица Осло преговори в опит да се сложи край на последния голям въоръжен конфликт в Латинска Америка. Очаква се това да има позитивно отражение върху живота на милиони граждани на страната, както и върху производството на кокаин, предаде БГНЕС.

Това е четвъртият опит за прекратяване на конфликта.

В Норвегия ще бъде само началото на преговорите за мир, по-късно те ще продължат в Куба. Не е определена крайна дата за приключване на диалога, но президентът Хуан Мануел Сантос заяви, че резултатът се очаква "след месеци, а не след години".

Същевременно правителство подчерта, че в периода на преговорите няма бъде обявено прекратяване на огъня с партизанската групировка. Предишните три опита за прекратяване на въоръжения конфликт бяха в периода 1984-1987 г. при президентството на Белисарио Бетанкур, през 1991-1992, когато държавен глава беше Сесар Гавирия, и от 1990 до 2002 г. по време на президента Андрес Пастрана.

Редактор: Десислава Ушатова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес