Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Започна шествието с иконата на Света Богородица от Бачковския манастир

02 май 2016, 09:48 часа • 2057 прочитания

В Бачковския манастир се провежда традиционното литийното шествие начело с иконата на Света Богородица. Процесията се провежда повече от 350 години винаги във втория ден на Великден. Иконата се отнася в Клувията, където, според поверието, е била укрита от турските нашествия.

Дъждът не попречи стотици вярващи тази сутрин да прекрачат прага на светата обител и да се наредят на опашка пред манастирския храм, където се намира чудотворната икона на Божията майка, за да запалят свещ и отправят своите молитви.

Своите пожелания към миряните отправи при потеглянето на шествието и игуменът на Бачковския манастир Архимандрид Симон. Той поясни, че и тази година, начело на литийното шествие застава копие на чудотворната икона със 700-годишна история, защото препоръката на специалистите е, че така тя ще бъде по-добре съхранена след реставрацията й, продължила близо 4 години, информира БНР.

Литийното шествие до планинската местност Клувията, където според легендите, иконата е открита от две овчарчета, продължава около три часа. По обед там ще бъде отслужена Света литургия в параклиса "Свети Архангели".

Росита Илкова
Росита Илкова Отговорен редактор
Новините днес