Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Започна процесът за петролния разлив в Мексиканския залив

26 февруари 2013, 11:42 часа • 12009 прочитания

Дългоочакваният съдебен процес за най-големия петролен разрив в историята на САЩ започна в Ню Орлеан, щат Луизиана, предаде БГНЕС.

Пред съдията Карл Барбиър застават правителства, компании и физически лица, и най-вече британският петролен гигант "Бритиш петролиъм", заради отговорността им за катастрофата с петролна платформа в Мексиканския залив, която причини смъртта на 11 работници и доведе до разливането на 4 милиона барела петрол в Мексиканския залив през 2010 г.

"В правомощията на "Бритиш петролиъм" беше да предотвратят тази трагедия и за това, че тя се случи, компанията носи отговорност", заяви прокурорът Майк Ъндърхил при откриването на процеса.

Адвокатът на министерството на правосъдието на САЩ заяви, че в компанията BP съществува "култура на корпоративна безотоговорност".

Съдиите трябва да определят компенсацията, която всяка компания ще трябва да плати.

Процесът ще се развива в две фази. Първата фаза, която започва днес, ще се съсредоточи върху причината, довела до експлозията от 20 април 2010 г., която отне живота на 11 души и стана причина за изливането на около 4 млн. барела петрол в залива в продължение на над 84 дни.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес