Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Започна гласуването за патриарх

24 февруари 2013, 09:49 часа • 3849 прочитания

С официално и публично запечатване на изборната урна започна гласуването за патриарх на Българската православна църква от Патриаршеския избирателен църковен събор.

Урната бе запечатана точно в 9.10 часа. Изборът в Синодалната палата се извършва след представяне на делегатска карта и лична карта/задграничен паспорт пред Избирателното бюро, отбелязване в списъка на избирателите и подаване на празен плик; гласуване в избирателната кабина пускане на тайния вот в запечатаната урна и подпис на гласуващия в списъка на избирателите, регистриращ извършения от него вот; отваряне на урната, проверка на бюлетините, броене на бюлетините; обявяване на резултата; подписване на подготвения до това време Акт-изложение в Кондиката на Св. Синод. На Патриаршеския избирателен църковен събор присъстват 138 делегати. За да бъде избран на първи тур патриарх на Българската православна църква са необходими 92 гласа „за”.

В същото време в храм-паметника „Св. Александър Невски” от архимандрит Сергий, клирик на Софийска епархия”, се отслужва Божествена св. Литургия. На св. Литургия се черкуват Предстоятелите и представителите на Поместните православни църкви и придружаващите ги лица с презвитерска степен от страна на Българската православна църква – Българска патриаршия, които не са членове на Патриаршеския избирателен църковен събор.

Очаква се изборният процес да приключи точно в 11.45 часа, когато с тържествено биене на камбаните на „Св. Александър Невски” ще се оповести избирането на нов български патриарх.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес