Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Запасяваме се с хапчета "против радиация" за още 25 млн. лв.  

13 януари 2023, 15:52 часа • 3499 прочитания

Държавата се запасява с таблетки калиев йодид, които се препоръчват като профилактика при риск от радиация. След като миналата година купихме 11 млн. хапчета, сега ще доставят близо 88 милиона.

От агенцията "Държавен резерв и военновременни запаси" подписаха договор за 25 млн. лева без ДДС с дружеството "Булфарма" ООД за доставка на препарати за йодна профилактика - таблетки калиев йодид. Прогнозното количество е до  87 714 350 хапчета. Те ще бъдат разпределени към складовите бази на "Държавен резерв" в Ботевград, Троян, Ловеч, Дебелец, Габрово, Търговище, Силистра и Голямо Дряново.

Припомняме, че миналата година през май месец Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" към МВР подписа договор с "Рамкофарм" ЕООД за доставка на 11 милиона хапчета за йодна профилактика. Сумата по него е 2 750 000 лева без ДДС.

В обявлението тогава беше писано, че таблетките калиев йодид са необходими за населението на Република България, с цел да не се допусне увреждане на здравето на хората в резултат на натрупването на радиоактивен йод в щитовидната жлеза при възникване на ядрена или радиационна авария. Тяхното предназначение беше да заменят таблетките калиев йодид за областите, в които бе изтекъл срокът им на годност към 31.12.2021 г.

При ядрен апокалипсис: Включете радиото на "Хоризонт", а телевизора на "Канал 1"

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес