Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Западът изостави сирийците на произвола на съдбата

13 март 2013, 15:46 часа • 4053 прочитания

Президентът на Израел Шимон Перес предложи в Брюксел идеята в Сирия да бъдат изпратени арабски миротворци. Това предложение трябва да накара Запада да се замисли.

Предложението на президента на Израел Шимон Перес в Европейския парламент за разрешаване на конфликта в Сирия трябва да накара европейците и американците да се срамуват. Без да има конкретен план Западът вече две години наблюдава как сирийският диктатор Башар Асад жестоко се разправя със собствения си народ.

Това клане отдавна се превърна в жестока гражданска война, по време на която не само правителствените войски, но и противниците на сирийския режим нарушават правата на човека. Западът е изоставил сирийците на произвола на съдбата и до момента не може да реши дали да снабдява силите на сирийската опозиция с оръжие. Именно затова влиянието на ислямистите в техните редици се усилва.

По същина, Перес е прав открито да настоява за военна намеса, която да сложи край на ужасите в Сирия. За Израел сирийският хаос означава непосредствена и непредсказуема опасност. Никой не може да предвиди какво може да направи сирийския президент Башар Асад с огромния арсенал от химическо оръжие, който е на негово разположение. Освен това не може да се гарантира, че част от това оръжие няма да попадне в ръцете на ислямистите.

Но изглежда, че Западът, който можеше да постигне промяна на ситуацията в близкоизточната страна по военен път, вече отдавна е изпуснал тази възможност. Затова убийствата в Сирия ще продължават още дълго време.

Ди Велт

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес