Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Замърсяване със серен диоксид в Гълъбово, отново

21 октомври 2019, 09:16 часа • 2881 прочитания

Значително замърсяване на атмосферата е регистрирано в неделя следобед в Гълъбово, съобщи Нова тв. В часовете след обяд станцията на Изпълнителната агенция по околна среда е показала концентрация на серен диоксид от 760 микрограма на кубичен метър, два пъти над допустимите средночасови нива от 350 µg/куб.м. През последните 7 дни подобни високи стойности на серния диоксид са отчетени четири пъти, като на 16 октомври концентрацията е била дори по-висока от неделната - 817 µg/куб.м.

Серният диоксид се натрупва при изгаряне на горива с високо сярно съдържание, уточнава сайтът на Изпълнителната агенция по околна среда. Там е посочено, че основният източник са ТЕЦ-овете и битовото горене.

Потърпевшите при серни замърсявания са децата, хората от третата възраст и страдащите от респираторни заболявания. Доказано е, че астматиците са 10 пъти по-чувствителни към високите концентрации в атмосферата. При продължително излагане на замърсяване със серен диоксид последиците са нарушения в имунната защита на белия дроб и в дишането, както и развиването на белодробни болести.

Actualno.com припомня, че на 12 и 13 октомври същоимаше отчетени високи показатели на серен диоксид в атмосферата. Тогава екоинспекторите са започнали извънредна проверка на място в ТЕЦ "Брикел" ЕАД за спазване на условията на комплексно разрешително. Още подробности можете да прочетете тук.

ТЕЦ "Брикел" ЕАД, заедно с "Топлофикация – Перник", ТЕЦ "Бобов дол" и "Топлофикация – Сливен", е собственост на известния енергиен бизнесмен Христо Ковачки. От предприятието признаха, че през юли и август тази година са изгорили 17 000 тона RDF и почти двойно количество слама, примесени с въглища. Операцията е извършена с разрешение на компетентните органи. Заради използването на неразрешеното гориво обаче РИОСВ - Стара Загора спря производството на топлоенергия в централата на Ковачки. ТЕЦ-ът вече беше глобен с 15 000 лв. в края на миналия месец, заради обгазяване на Гълъбово.

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес