Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Захариева: Ако изпълним стъпките, които предписа ЕК, наблюдението за България ще приключи

25 януари 2017, 15:15 часа • 1292 прочитания

Ако българските институции, отговорни за съдебната реформа, изпълнят разписаните конкретни стъпки по 6 показатели, ЕК подчертава, че наблюдението за България ще приключи. Това заяви правосъдният министър в оставка Екатерина Захариева.

Докладът е важен, защото е 10-годишен и в него се прави ретроспекция и анализ на целия период, в който съществува механизмът. В него се подчертава, че реформата е показала много добри темпове през последните 2 години. Споменават като позитивни 2012 г., 2015 г. и 2016 г.

Зам.-председателят на ЕК отбелязва, че през последните 10 години България е постигнала значителен напредък в изпълнение на реформите по механизма”, каза Захариева.

Според не докладът на ЕК в рамките на механизма за сътрудничество и проверка (МСП), прилаган спрямо България е наистина обективен. Тя благодари на ЕК за това, че са отчели и коментирали действията на правителството през последните години и усилията, които се положили за изпълнение на стратегията за съдебна реформа и препоръките, които ЕК многократно е отправяла, предаде БГНЕС.

„Най-важното в доклада може би, че по всеки един от показателите, които са 6 са отбелязани точни и ясни конкретни разписани стъпки, които българските институции, отговорни за съдебната реформа следва да предприемат и ако това стане ЕК подчертава, че наблюдението ще приключи, когато тези стъпки се изпълнят”, уточни правосъдният министър.

Захариева обясни, че по първи и по шести показател се отбелязва, че има значителен напредък. По втори и трети имало съществен напредък. Оставали няколко стъпи по отношение към законодателната дейност. Критика имало по четвърти и пети показател, която е свързана с корупция по ниските и високите етажи на властта.

„За съжаление всеки път има упреци между политическите сили кой е виновен, кой не е виновен, но фактът е, че 2016 г. е спомената около 5 или 6 пъти само в позитивен контекст. Призовавам политиците да четат обективно доклада и да не го ползват за политическо противопоставяме, а това, което казва ЕС – искаме приемственост не искаме отново реформата да спре или да даде на заден ход. Смяната на политическата обстановка не би следвало да води до смяна на приоритетите”, смята още Захариева.

 

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес