Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Задължителни ABS и CBS системи за мотоциклетите одобри Европейският парламент

20 ноември 2012, 16:13 часа • 12684 прочитания

Нови правила относно ползването на мотоциклети бяха приети по време на днешната сесия на Европейския парламент (ЕП), съобщават от пресслужбата на институцията.

От 2016 година правилата ще се прилагат за всички дву-, три- и четириколесни превозни средства от категории мотопед до тежък мотоциклет. Тъй като според статистиката тези превозни средства участват в 16% от фаталните инциденти по пътищата в Европа, а в същото време съставляват едва 2% от трафика, евродепутатите одобриха по-високи изисквания за сигурност, както и по-строги стандарти за техните емисии.

Според новите правила системата срещу блокиране на колелата (ABS) при рязко натискане на спирачките ще е задължителна за всички „по-големи“ мотоциклети (тези над 125 куб. см), докато ABS или комбинирана спирачна система (CBS) ще се прилага за "по-малките" (под 125 куб. см), включително и за скутери. Освен това бяха приети и мерки за подобряване на видимостта на мотоциклетите и на водачите чрез въвеждането на автоматично включване на светлините при пускането на двигателя.

 

До края на 2019 година се очаква Европейската комисия да представи анализ на икономическата целесъобразност и препоръки дали правилата трябва да се преразгледат, за да се прецени дали да се направи системата ABS задължителна и за по-малките мотоциклети.

Тъй като L‑категорията превозни средства замърсяват с непропорционално големи количества емисии, евродепутатите гласуваха за разширяване на стандартите за емисии "Евро 4" за мотоциклети от 2016 година, както и за мотопеди от 2017 година плюс "Евро 5" за всички дву-и триколесни превозни средства от 2020 година. В сила ще влезе и правило за постепенното въвеждане на системи за бордова диагностика (СБД) за наблюдение на неизправности и улесняване достъпа до информация за вредните емисии, за да може превозното средство да бъде поправяно навреме.

Новият регламент, одобрен с 643 гласа „за“, 1 „против“ и 18 „въздържал се“, все още подлежи на одобрение от страните-членки (Европейския съвет). Правилата ще важат само за превозни средства, произведени и продадени от 2016 година насетне.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес