Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зад Кими се заформя силен „гръб“ от Lotus

14 септември 2013, 14:42 часа • 9404 прочитания

Рос Браун, Жан Тод и Рори Бърни бе основата, върху която бяха изградени 5-те титли на Михаел Шумахер. Интересното е, че в момента тече подобен процес на полагане на нови основи, но на пръв поглед изглежда, че те ще облагодетелстват повече завърналия се Кими Райконен.

В основата застава бившият технически директор на Lotus. Джеймс Алисън започна работа във Ferrari по-рано този месец и вече е пуснал в ход плана си за привличане на силните от бившия си отбор. Няма нищо официално, но е въпрос на време да бъде обявено преминаването на Дирк де Беер, главен аеродинамик на Lotus, във Ferrari. Алисън вероятно е и човекът, чиято тежка дума е повлияла за решението Кими Райконен отново да се завърне в Скудерията, откъдето бе изгонен, за да дойде Алонсо и Santander.

Autosport съобщава, че Де Беер ще работи с Лоик Бигоис, за да направят новата аеродинамика за напълно новите болиди за 2014 година. Така в момента във Ferrari се оформя много силно трио, идващо от Lotus – Алисън, Де Беер и Райконен. Това няма да се хареса на Алонсо.

Изключително любопитно е, че, отново по информация на Autosport, в обратна посока – от Ferrari към Lotus – потегля Николас Хенел, главен аеродинамик на „червените“. Хенел изкара в Скудерията малко над година, като преди това е работил за McLaren и Renault. Очаква се Хенел да започне работа в Lotus още след месец, за да даде своя принос за новия болид на тима.

Съвсем скоро ще стане официално, че и Роб Смедли ще напусне Ferrari. Не бих се учудил, ако Маса и състезателният му инженер сформират тандем в Lotus. Но към момента слуховете свързмат Смедли с Williams, където той би поел по-сериозна ръководна роля от тази на състезателен инженер. Къде ще се озове за сега не е ясно. Почти сигурно обаче е, че няма да остане във Ferrari. Просто няма начин да работи с човек, заради който си тръгна неговият любим Фелипе. Двамата с бразилеца имаха изключително близки взаимоотношения, като по радиото Смедли е наричал пилота си „baby boy“. А на подобни словоизлияния Райконен отговаря с „live me alone, I know what I’m doing“.

Пламен Георгиев
Пламен Георгиев Отговорен редактор
Новините днес