Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Забраниха корабоплаването по Дунав в българо-румънския участък

10 януари 2017, 12:31 часа • 997 прочитания

Забраниха от днес корабоплаването по река Дунав в българо-румънския участък, съобщиха от дирекция „Речен надзор“ в Русе.

Решението е съгласувано с дирекцията в Лом и с румънската страна, където ледоходът на места е 100 процента.

В Сърбия корабоплаването е забранено от два дни заради силния вятър и леда.

В българския участък на реката ледоходът е 70 процента и заедно с ниското ниво на практика блокира движението на плавателни съдове. „В момента нивото на Дунава при Русе е 18 см над условната кота нула, а това означава, че няма достатъчно вода за нормално корабоплаване в критичните участъци. На места може да се пътува с газене 16 дециметра. Никой от корабособствениците не е предвидил и не е натоварил съдовете си с такова газене към момента“, обясни капитан Иван Жеков от „Речен надзор“-Русе.

За да се спре ледоходът към пристанищата в Русе, започна изграждането на преграда на реката с помощта на секции на БРП. Това не е нова идея, за първи път е била приложена през 2012 г. „Закотвят се група секции близо до българския бряг и по този начин отклоняват водния поток и ледохода встрани от българския бряг, така че се получава една свободна от лед полоса около 50-60 метра“, каза Жеков, предаде БГНЕС.

Докато забраната за корабоплаването е в сила, по реката ще се пропускат единствено съдове, които извършват аварийно-спасителни дейности.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес