Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За Саркози - или победа, или политическо забвение

03 май 2012, 13:03 часа • 5497 прочитания

Политически инстинкт и борчески темперамент. На тези качества Никола Саркози разчита в предизборната си кампания, изправен пред най-опасното предизвикателство в своята кариера - вторият тур на президентския вот, който може да доведе до оттеглянето му от политиката, предаде БГНЕС.

Хиперактивен и недолюбван, непопулярен като никой друг френски президент преди него, Никола Саркози сложи на кантара своя баланс, задоволителен според него, като се има предвид кризите, пред които е изправена Европа, отбелязва Франс прес. Той обаче предупреди французите, че ако в неделя се провали, ще напусне политическата сцена. "Аз ще правя нещо друго, но какво - не зная", заяви президентът в началото на март.

Ход на играч на покер, тактически удар или изпреварваща афектирана реакция на мъж, който не иска да мисли за провал? 57-годишният президент консерватор няма класическия образ на френски политик. Той не може да се похвали с образование в престижни училища, не е учил във висшето Национално училище по администрация, ковачница на елитни кадри, а е дипломиран адвокат с ранна и незатихваща политическа амбиция. Той бързо и методично е преодолявал препятствия в атмосфера на шумотевица, предателства и пътуване през пустиня: още 19-годишен прегръща идеите на Шарл де Гол, на 28 години става кмет на богаташкото предградие на Париж Ньой-сюр-Сен, на 34 става депутат, на 38 за първи път бива назначен за министър, а през 2007 г. триумфално печели президентския вот срещу социалистката Сеголен Роаял. "Това е амбициозен човек, който никога не изпитва съмнения особено по отношение на самия себе си", казва за него бившият държавен глава Жак Ширак, негов пръв ментор в политиката.

Саркози не е излязъл от средите на френската буржоазия - дребна или едра - като мнозина от своите съпартийци. Син на унгарски имигрант, той е възпитан от майка си и дядо си, евреи от Солун. "Аз съм със смесена кръв... идвам от другаде", заявяваше той преди изборите. Дясната му популистка реторика се затвърди между двата тура. "Това е спринтиране след тезите на Националния фронт", заяви възмутен центристът Франсоа Бейру.

Мандатът на Никола Саркози завършва така, както започна - противоречиво. Преди 5 години беше заклеймена неговата зависимост от могъщите и от парите. Още вечерта след изборната победа той се озова във "Фуке", луксозно заведение на бул. "Шан-з-Елизе", където отпразнува триумфа в компанията на тежки богаташи. Няколко дни по-късно французите научиха от медиите за негов круиз край бреговете на Малта на яхната на един от приятелите му, индустриалеца Венсан Болоре.

Той се оправда за разпадането на семейството му. Втората му съпруга Сесилия се готвеше да го напусне и той вече не знаеше къде се намира. Никола Саркози е първият френски президент, който се разведе по време на мандата си. Беше и първият, който се ожени и стана баща, докато е държавен глава - през 2008 г. за Карла Бруни, която му роди дъщеричката Джулия след тримата му синове.

Въпреки неговите извинения по време на кампанията той изпита огромно затруднение да се отърси от образа на "президент на богаташите", като това впечатление се засили с първите му решения в икономическата политика няколко месеца преди избухването на финансовата криза през 2008 г. Той обаче смята за свой коз факта, че кризата обхвана цяла Европа. Според него решенията му са били правилни, тъй като защитават французите от финансовата буря. Освен това, верен на своя политически инстинкт, той смята, че е направил добър избор, изпращайки френската армия в Либия и Кот д`Ивоар.

"Президент в условия на криза" казват за него привържениците му, но също така президент на един неприятен провал. Той трябваше да възроди френската политика, да реформира напълно затънала в тежки проблеми страна. Да направи така, че "като работиш повече, ще печелиш повече", да намали наполовина безработицата. Изобщо обаче не можа да постигне това.

Макар да изостава в сондажите, той все пак проявява реактивност, борбеност и дори агресивност и мечтае да победи. Нисък, нервен, смешен със своите тикове и мимики, този мъж, който не пие и спортува всеки ден, отива на плуване след всеки свой митинг. "Ще експлодирам", казваше той в поверителни разговори по отношение на своя опонент социалист Франсоа Оланд, преди снощния им телевизионен дебат. Обещанието му обаче не беше спазено - дебатът беше труден, но балансиран.

 

Редактор: Десислава Ушатова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес