Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За "Хемус" всичко е ясно, само истината не

13 юли 2022, 21:00 часа • 5586 прочитания

Толкова много властимащи – настоящи и бивши, се изказаха за in-house процедурите по автомагистрала „Хемус“, толкова институции ги провериха и излязоха с доклади. Вече се знае кой, кога и как е прибрал парите за непостроения аутобан. Какви частни инвестиции са правени с тях. Даже и материята на чувалите, в които са прибирани парите за него. Сякаш всичко е ясно. Само истината не е.

Като манна небесна за опозицията се понесе заглавието на Economic.bg: „АДФИ не откри никакви нарушения при строителството на „Хемус“ от 8-ми юли.

В публикуваната след проверка на АПИ от Агенцията за държавна финансова инспекция извадка е видно точно това: Проверени 33 договора на обща стойност 2 306 736 171 лв. Установени нарушения – общ брой 0. Установени „индикатори за измама“ по смисъла на § 1, т.9 от ДР на ЗДФИ – не.  

Ден по-късно статията бе опровергана от финансовото министерство. Неговото заглавие пък бе: „АДФИ констатира сериозни нарушения при проверка на договор за изграждане на АМ „Хемус“.

В отговор МФ даже публикува целия доклад на АДФИ. Писаха, че обект на проверката е договор между Агенция „Пътна инфраструктура“ и „Автомагистрали“ ЕАД с предмет „Доизграждане на АМ „Хемус“ в участъци 7, 8 и 9 на обща стойност 1 350 000 000 лв. без ДДС“.

С данък добавена стойност сумата става 1,6 млн. лв. Видно от доклада на АДФИ обаче, тя е проверявала в АПИ 33 договора (!?) с обща стойност 2,3 млн. лв. Там е упоменат същият контракт между Пътната агенция и подопечното й държавно дружество за същите лотове на „Хемус“.

Факт е, че докладът е от проверка, финализирана в първото тримесечие на тази година, възложена е по преписка №1849/2020 година на Специализираната прокуратура. Преди дни, когато бе пусната публикацията, излязоха резултатите на финансовата инспекция за второто тримесечие – от март до юни. Тоест, информацията е на поне три месеца.

Интересно е какво пише в началото на доклада – че заповедта от 13.07.2021 г., с която е възложено на финансовия инспектор да провери АПИ, е три пъти спирана и 3 пъти възобновявана в рамките на 7 месеца. В доклада не се посочва защо.

И е твърде странно обяснението на МФ защо не е санкционирана Агенция „Пътна инфраструктура“ след като са открити нарушения.

„Сред основните констатации в доклада от проверката, базирани на експертен анализ на договора, са, че той е сключен при завишени анализни цени в общ размер на 18 073 247, 48 лв., с което не са защитени финансовите интереси на организацията. Налични са ясни констатации за категорично завишени цени на различни материали и дейности по строителството на тези участъци от АМ „Хемус“. Установеното завишение не е намерило отражение като вреда, тъй като към момента на извършване на инспекцията СМР - по договора не са извършвани, приемани и заплащани (напротив, авансовите плащания през 2020 г. по тези 33 договора например с пари от АПИ – б. р.)

Констатираното е заобикаляне на ЗОП при превъзлагането на дейности от „Автомагистрали“ ЕАД по 15 бр. договори за проектиране на стойност 3 718 287 лв. То не е санкционирано, защото обект на проверката е АПИ, а не „Автомагистрали“ ЕАД, което е извършвало превъзлаганията“, сочи МФ. 

Проверка за същите лотове на АМ „Хемус“ е правен и на „Автомагистрали“ ЕАД. Докладът е от първото тримесечие на миналата година. В държавното дружество са проверени вече  2 договора на стойност 2 729 760 000 лв. Разликата в стойността на проверените контракти в АПИ и в „Автомагистрали“ е 423 023 829 лв. Не се разбира защо.

А и как са проверени в държавното дружество два договора, като там трябва да са проверявани многобройните договори за превъзлагане? И как в АПИ са проверявани договори за превъзлагане, като Пътната агенция е възлагала по in-house процедури, а превъзлагането е правено от „Автомагистрали“? И как след проверката на „Автомагистрали“ няма последващи мерки по ЗДФИ, а спрямо АПИ са предприети и докладът е даден на прокуратурата?

И понеже толкова много е разследвано и изговорено за АМ „Хемус“ как не се разбра защо АДФИ констатира заобикаляне на Закона за обществените поръчки само при превъзлагането на договори за проектиране? Те са на стойност 3 718 287,00 лв. без ДДС. По тях са извършени авансови/междини плащания в общ размер на 1 500 680 лв.

Не е установено обаче заобикаляне на закона при договорите за доставка на материали с обща стойност 407 056 244 лв. без ДДС, при договорите за механизация с обща стойност 382 143 993 лв. и при договорите за ландшафт и транспортни средства с обща стойност 13 817 647 лв.

А и как никой не забелязва, че дружеството „Автомагистрали“ е държава в държавата!?

Знаете ли, че до днес, и при ново правителство, което широко прокламира нетърпимост към корупцията, няма обявена нито една обществена поръчка където й е мястото – чрез Централизираната автоматизирана информационна система „Електронни обществени поръчки (ЦАИС ЕОП). Държавната фирма е публично правна организация и задължен възложител по Закона за обществените поръчки (ЗОП).

И вместо в общата система, „Автомагистрали“ обявяват поръчките в своя сайт. Имат си „Профил на купувача“ (какъвто вече не трябва да ползват от две години насам, освен за да завършат стартирана по-рано процедура – б. р.) и обявяват поръчките си съвсем неприкрито в разрез със закона и правилника за неговото прилагане. Съобщенията за сключен договор се ограничават с името на избраната фирма и дата на сключването му – толкоз!

Договори не се публикуват, нито сумите по тях. Не се оповестяват и прогнозни стойности в самите обявления. Документацията и техническите спецификации на „Автомагистрали“ не приличат на ничии други, защото в тях липсват конкретни параметри и най-важното – финансовият праг. Основание за обявяването им е не член/алинея от ЗОП, а решение на Съвета на директорите.  

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес