Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За да съхраним младостта си, трябва да се храним здравословно

04 септември 2014, 11:50 часа • 42432 прочитания

За да запазим красотата и младостта си, изразходваме много средства за козметика и процедури против стареене, въпреки факта, че можем сами да се погрижим за себе си, при това в домашни условия. 

Днешният ритъм на живот ни принуждава да придобиваме и променяме много навици, включително хранителни. 

Храната, която обикновено консумираме: 

1. Солени храни 

Солта определено добавя вкус на нашата традиционна храна, но трябва да помним, че солта може да изсуши кожата ни. Някои видове сол съдържат йод, който според дерматолозите е основният причинител на акнето. Зачервяването, подуването и повишената чувствителност на кожата са резултат от прекомерната консумация на сол. 

2. Диета, богата на въглехидрати

Ако ядем твърде много храна, богата на въглехидрати, нивото на кръвната глюкоза се вдига и по този начин се увеличава производството на инсулин. Високите нива на инсулин провокират бърза смърт на клетките на кожата и ускоряват процеса на стареене. 

3. Захар 

Захарта е една от основните причини за увреждане на кожата. При консумацията на огромни количества захар здравите колагенови влакна губят своята еластичност и лесно се разрушават. А това прави кожата да изглежда състарена и да се появят още повече бръчки. 

4. Мазнини 

При нагряване маслото / мазнината се превръщат в транс-мазнини, които са изключително опасни за кожата, те произвеждат свободни радикали, които увреждат клетките на ДНК и може да причинят рак на кожата, да способстват появата на бръчки и загубата на еластичност. С други думи, те ускоряват процеса на стареене. 

 

Пресните плодове и зеленчуци трябва да бъдат задължителна част от нашата ежедневна диета. Както и богатите на протеини месо или риба. Да разкрием заедно невероятните anti-age свойства на следните продукти: 

Портокали 

Тези плодове съдържат много вода и хидратират кожните клетки. Портокалите са отличен източник на витамини С и А, както и калций. Витамин С е мощен антиоксидант, който помага в борбата срещу увреждане на кожата, причинено от слънчевата светлина и лошата околна среда, като намалява бръчките и подобрява общото състояние на кожата. Витамин С играе важна роля в образуването на колаген, който е необходим за подновяване на клетките на кожата. 

Авокадо 

Авокадо съдържа здравословна моно-киселина, която помага да се поддържа кожата хидратирана. Авокадото също така помага за усвояване на някои от най-необходимите витамини и хранителни вещества. 

Последните проучвания показват, че мазнините в авокадото спомагат за поддържане на жизнеността на клетките, изложени на въздействието на онези свободни радикали, които са разрушителни, предизвикат стареене и провокират заболявания. 

Гроздето

Гроздето има противовъзпалителни свойства и е антиоксидант, защитава кожата от окислително увреждане и възпаление. В него се съдържат phytonutrients - особено важни в процеси за предотвратяване на стареенето. В гроздовите семена и в обвивката на гроздето пък има resveratrol, който удължава продължителността на живота. Алфа-хидрокси киселина също се съдържа в гроздето. Тя е ключът към поддържането на здрава кожа. 

Говеждо месо 

Говеждото месо е чудесен източник на протеини, участващи в образуването на колаген. 

Брюкселско зеле, броколи, карфиол 

Тези зеленчуци съдържат витамини, минерали и фибри, необходими за здравето. За кожата са важни витамин А и витамин С, както и фолиевата киселина. Витамин C активира колагена, а витамин А и фолиевата киселина намаляват вредното въздействие на слънчевите лъчи. Тези зеленчуци съдържат антиоксиданти и притежават противовъзпалителни и защитни характеристики. 

Сьомга 

Тази риба е един от най-добрите начини да въведем в диетата си омега-3 мастни киселини, които помагат да се хидратира кожата и предпазват от вредните ултравиолетови лъчи, следователно предотвратяват преждевременното стареене и появата на първите бръчки. Сьомгата съдържа също уникална съставка, която помага в борбата с бръчките - астаксантин, органичен пигмент, който придава бледорозовия цвят на тази риба. Астаксантинът е мощен антиоксидант, който може да се бори със свободните радикали, произведени от кожата при излагане на слънчева светлина. 

За да се насладим на здравословната храна обаче, трябва правилно да я приготвяме. Чрез приготвянето на храна по традиционния начин - като я варим в кипяща вода, печем или пържим в наситени мазнини - ние унищожаваме нейните най-ценни качества. В резултат на това, храната, която трябва да ни даде най-необходимите хранителни вещества, е лишена от тях; загубила е и  всичките си здравословни свойства. 

Съдовете за хранене на Zepter от Masterpiece Collection са решение за здравословно приготвяне на храна. В тях ние готвим без да добавяме вода, без да запържваме в мазнина. Ястията се приготвят по правилния начин, като запазват своите хранителни и органолептични свойства. 

Да не забравяме важното. Сияйната и здрава кожа - залог на младостта – е резултат на по-здравословна диета, консумирането на достатъчно вода, използването на добре подбрани продукти за грижа за кожата, спорт и пълноценен сън.

Научете повече за правилния метод на готвене за дълъг и здравословен живот - на сайта на ZEPTER в България, в шоурума на компанията на бул. „Тодор Александров” 28 в София, или на телефон: 02 988 44 58

Десислава Мирчева
Десислава Мирчева Отговорен редактор
Новините днес