Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"За да остане природа в България" се обръща към ЕК заради нов закон, касаещ Пирин

20 декември 2018, 16:02 часа • 833 прочитания

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" ще се обърне към Европейската комисия заради приетите днес поправки в Закона за защитените територии, които минаха през преходни и заключителни разпоредби на Закона за чистотата на атмосферния въздух.

Става въпрос за текст, предложен от депутатите от "Обединени патриоти" Борис Ячев и Атанас Стоянов, според които "в случаи на опасност от наводнения, които могат да доведат до риск за живота и здравето на хората и до материални щети" може да се нарушава естественото състояние на водните площи в национални паркове. Според природозащитниците това е скрита поправка, даваща възможност на "Юлен" да получи вода за машини за направа на сняг от река Глазне над Банско, която минава през Национален парк "Пирин".

От "За да остане природа в България" са убедени, че законовата промяна нарушава Директивата за местообитанията. Този режим за водите в Национален парк Пирин касае три защитени зони от европейската екологична мрежа Натура 2000 и нито един кв.м. извън тях, поради което неговата промяна трябва да бъде предшествана от оценка за съвместимост с мрежата.

Припомняме, че на 27 декември, в 8:30 часа сутринта вече е организиран протест пред Министерския съвет по темата "Пирин".

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес