Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

WWF: За парк "Пирин" се готви много лош план за управление, който ще го съсипе

14 юни 2017, 10:10 часа • 2583 прочитания

"За Национален парк "Пирин" се готви много лош план за управление, който ще го съсипе. Той отваря възможности за сечи и строежи в парка, което е много завоалирано". Това заяви Владимир Иванов от международната природозащитна организация WWF пред репортер на Actualno.com по време на акция на природозащитници пред Министерски съвет.

Иванов обясни, че заедно с всички офиси на WWF по света са успели да съберат 100 000 подписа, които ще бъдат връчени на премиера Бойко Борисов. Акцията по събиране на подписи е започнала през ноември миналата година. По думите на Владимир Иванов българските институции, законотворци и правителство не могат да оценят сериозността на проблема по отношение на парк "Пирин".

"Това не е просто подписка. Всъщност всеки от участниците в кампанията за опазването на парк "Пирин" подписва лично послание до премиера на България. Той е получил вече над 100 000 мейла на своята поща от цял свят, които го молят и призовават да опази Пирин от сечи и строежи", отбеляза още Иванов.

От WWF смятат, че досегашният план за управление на Пирин е много добър и настояват минимум защитата, която той осигурява на парка, да се запази. По думите на Иванов новото предложение за опазване на Пирин е срам за българската природозащита, новият план практически отхвърля над 80 години научна работа в сферата на защитаването на прирордата.

Природозащитниците пред Министерски съвет бяха облечени в различни национални носии, тъй като има хора от 60 държави, които са изпратили мейли на премиера Борисов. Най-много подписа след България, има изпратени от Белгия, Холандия, Гърция, Украйна. Има и хора, пратили подписи дори от места като Зимбабве, Австралия и Аржентина.

По-рано през март тази година служебният министър на околната среда и водите Ирина Костова разписа решение да се извърши екологична оценка на проекта за план за управление на Национален парк "Пирин" за периода 2014 - 2023 г. Извършването на подобна екооценка е изискване на Комитета по световното наследство на ЮНЕСКО и се прави, за да се установят рисковете от негативно въздействие за парка. По закон тази оценка се прави едновременно с изготвянето на проект за план.

​По това време държавният глава Румен Радев разкритикува решението на Министерството на околната среда и водите да не се прави екологична оценка на проекта за актуализация на плана. В защита на Пирин тогава излязоха на протест и природозащитници.

​След артакцията си пред Министерски съвет тази сутрин природозащитници от WWF внесоха до премиера Бойко Борисов плакет, символизиращ 100 000 подписа, за опазването на Национален парк "Пирин​"

Actualno.com припомня, че Национален парк "Пирин" е в листата на ЮНЕСКО с обекти за природна защита, в която има 220 обекта и Пирин е един от тях.



Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес