Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Възстановиха първия туристически клуб "Урвич клуб", създаден от Алеко Константинов преди 135 години

30 август 2024, 16:31 часа • 748 прочитания

На 24 август 2024 г., в местност крепост "Урвич", в двора на Урвчики манастир "Свети Николай летни" се направи възстановка на историческо за Панчарево събитие, с национална значимост. Преди 135 години, при поход по тези места Алеко Константинов е учредил първия туристически клуб в Свободна България и го нарекли "Урвич клуб".

Снимка: Училище за върхове

Още: Кой е родният град на Алеко Константинов?

Планинските водачи Иван Траянов и Гергана Сандъкчиева разказаха историята на ученици от район Панчарево, техни родители, учители, представители на район Панчарево и НПО, и всички пожелаха този клуб да бъде възроден и да създадат детски туристически "Урвич клуб", който да бъде приемник и пряк наследник на първия туристически клуб в България. Децата направиха първите си стъпки в планинарството и осъществиха първия си организиран преход до Урвичка крепост. Запознаха се с азбуката на планинарството - как да разпознават и следват маркировка, какви опасности има в планината, от какво туристическо оборудване имат нужда, какво да сложат и как да подреждат раницата си за преход. За участниците в събитието бе осигурен транспорт: от и до, с маршрут: площад на район Панчарево - местност крепост "Урвич". Децата си похапнаха вкусно, защитени от професионална медицинска грижа, а групови отговорници се погрижиха всяко умение и информация да достигне и да бъде усвоено от децата.

На следващия, ден 25 август, новоучреденият детски туристически "Урвич клуб" и негови съмишленици направиха туристически поход до Черни връх, за да отбележат с български планинари Деня на туризма.

Следващи туристически инициативи

Още: Кой известен писател дава началото на българския туризъм?

Новоучреденият детски туристически "Урвич клуб" по проект "Училище за върхове" и негови съмишленици с планински водачи, организират редица дейности през последните ваканционни дни. 

Още туристически инициативи за деца се очакват през 7 и 8 септември от Сдружение "Асоциация Ен Пи", с финансовата подкрепа на Столична община по Програма "Европа" 2024, по проект "Училище за върхове", съвместно с партньор - район Панчарево.

На 7 и 8 септември планински водачи ще учат ученици от Панчарево и гости как да изградят предвиден и непредвиден бивак в планината, за да придобият умения за живот и оцеляване в природата.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес