Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Възобновяемите източници могат да пестят 4 трилиона евро на година за света

28 ноември 2012, 14:29 часа • 6278 прочитания

До 2050 година в световен мащаб могат да се спестят 4 трилиона евро на година само от енергийна ефективност и намаляване на разходите за гориво, ако се работи упорито в посока преминаване изцяло на възобновяеми енергийни източници, казват в свой доклад природозащитниците от WWF.

Същевременно ако Европейският съюз гледа сериозно за ангажимента си за намаляване на емисиите на парникови газове с 85-90% до 2050 година, той трябва да действа сега, твърди WWF.

Приоритетите трябва да са енергийната ефективност и възобновяемите енергийни източници. Без по-сериозни действия ЕС ще достигне едва 40% намаляване на емисиите до 2050 година - далеч от целта.

Докладът на WWF "Намаляване на емисиите от енергопотреблението по правилния начин" е базиран на изследвания на "CE Delft", като оценява петте сценария за намаляване на емисиите на "Енергийната пътна карта 2050" на Европейската комисия.

Пътната карта разчита на сравнително тесен диапазон от варианти с приблизително сходни нива на енергия от възобновяеми източници до 2030 година, като отделя сериозно внимание на изкопаемите горива до 2050 година. "Възобновяема енергия представлява група от доказани решения. От друга страна, да се разчита скъпата ядрена енергетика или на недоказани варианти като улавянето и съхранението на въглероден диоксид ще бъде грешка по пътя към намаляване на въглеродните емисии до 2050 година. В следващите 40 години газът може да играе важна роля само в началото - неговата употреба трябва да се намали силно с течение на времето, ако искаме да постигнем климатичните цели", заяви Джейсън Андерсън, директор на звеното за климат и енергетика в офиса на WWF за европейски политики в Брюксел.

Разчетите на WWF показват, че Европейският съюз може да пожъне големи успехи при по-амбициозни планове - например до 95% намаляване на емисиите, което съчетава сериозно производство на енергия от възобновяеми източници и висока енергийна ефективност. В доклада се посочват четири основни извода за постигане на по-голяма енергийна ефективност, свързани с намаляване на емисиите и по този начин намаляване на заплахата от климатичните промени:

- Икономията на енергия е ключов фактор за намаляване на въглеродните емисии в енергийната система;

- В момента имаме прозорец от възможности за повишаване на дела на възобновяемите енергийни източници;

- Изграждането на нова електрическа инфраструктура може да се окаже дългосрочно добър ход, но това не е толкова сигурно за газовата инфраструктура;

- Ако целта ни е намаляване на емисиите с 95% от самото начало, това ще промени условията на играта.

Неприемливи рискове от изменението на климата могат да бъдат избегнати, ако развитите страни намалят емисиите си от парникови газове с 40% до 2020 г. и с 95% до 2050 г.. Постигането на това ще повиши вероятността нарастването на средната температура да остане под 2°C, и поддържа целта на WWF за нарастване от максимум 1,5°C.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес