Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Възможно ли е скоро България да остане без прогноза за времето?

17 ноември 2016, 09:00 часа • 1499 прочитания

Истината е, че голяма част от държавните пари за БАН не отиват за наука. Това заяви директорът на НИМХ към БАН Христомир Брънзов в коментар за положението със средствата за подопечната му структура. Той даде пример за какво отиват пари, които не са за чиста наука – например за нивото на реките, което е оперативна дейност от гледна точка на държавата.

В НИМХ работят 1300 души, посочи Брънзов. Те обслужват 1100 пункта, като някои от служителите работят денонощно, без почивен ден - има пунктове, където трябва да се мери задължително в определени часове, добави директорът на НИМХ пред Нова телевизия. 57% от хората в НИМХ получават 420 лева - минималната заплата. От Нова година 70% от хората в НИХМ ще са на минимално ниво, като от други отдели на БАН ще дойдат пари, за да не е по-зле положението – от чистачки до хора с висше образование вземат едни и същи пари, как мислите се мотивира някой да работи така, попита Брънзов. Около 500 лева получават синоптиците, уточни директорът на НИМХ. В Румъния, за тяхната НИМХ, бюджетът е два пъти и половина по-голям, каза Брънзов. Бюджетът на БАН като цяло е 85 млн. лева, но на НИМХ отиват на практика около 7 млн. лева.

Директорът на НИМХ каза и, че много пари трябва да отидат за поддръжка за метеорологичните станции. Ние се занимаваме и с Черно море, припомни Брънзов. Има изисквания на колко места на българска територия да има измервателни станции – ако този брой се намали, ще има „бели петна” в определени области и няма да знаем какво става. Няма как структура като НИМХ да се поддържа от 100 души със 100 проекта – да поддържаме националната мрежа от пунктове, подчерта Брънзов. Ако изтървем нещата, системата ще се разрушава, а ако това стане, ще трябват много повече усилия за възстановяване – тази система е изграждана 122 години. Метеорология и хидрология не се правят без измервания. До последно ще стоим – както нашите предшественици са правили по време на войните, каза емоционално Брънзов. Той благодари и за това, че НИМХ е към БАН, защото така получава безплатно необходими за работата им иновационни продукти.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес