Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Въвеждат критерии за изграждането на тротоари във Варна

20 февруари 2014, 18:08 часа • 11591 прочитания

Специални критерии за изграждането на тротоарите във Варна да бъдат създадени тази година. Това предложение на общинската администрация, обявено от Христо Иванов зам.- кмет на морската столица по време на заседанието на Обществения съвет по устройство и развитие на територията, получи пълна подкрепа от експертите. Критериите трябва да определят ясно параметрите на материалите, които ще се ползват при строителството, както и на архитектурния облик на тротоарите в отделните зони на града.

„Идеята е да дадем една обща визия на града и да има синхрон в пешеходните зони. В момента всеки, който строи сграда, сам решава как и с какви материали да направи тротоара пред нея, а това е недопустимо”, посочи Христо Иванов.

Архитектите и проектантите от браншовите камари първо трябва да дадат предложения за тези регламенти за трите пилотни обекта, предвидени в бюджета за т.г. – за бул.  „Цар Освободител”, за южния тротоар на „Мария Луиза” в участъка между ул. „Шопен” и бул. „Сливница”, тротоарите на „Владислав Варненчик” - от страната на Пощата в участъка от бул. Съборни" до ул. "Алеко Константинов". Правилата ще посочват техническата спецификация на видовете строителни материали, която ще бъде залагана във всички тръжни процедури, и ще е постоянен елемент от изискванията на общината към проектантите.

Предстои изработване на специална наредба, въз основа на която тези изисквания и правила да бъдат заложени в строителните разрешения.

В ход е изработването на няколко типа детайли за тротоарите – бетонни изделия с различна носимоспособност, детайли за отводняване около ръба на бордюра, както и за прихващане и извеждане на водата от улуците до шахтите, информира Община Варна.

От обществения съвет настояват да има и изискване за задължителна гаранция от поне пет години за тротоарите и строг контрол по възстановяването им след евентуални ремонти.

Петър Бонев
Петър Бонев Отговорен редактор
Новините днес